Loading...

Tradice je důležitá, ale samotná nestačí

06.06.2017

Pojistný trh se dynamicky vyvíjí a s tím se mění i požadavky a potřeby klientů. Jako úspěšná společnost tak musíme být schopni reagovat na moderní trendy a přicházet s řešením, které nabídne klientům maximální přidanou hodnotu, říká v rozhovoru Šárka Dolanská, krajská ředitelka Praha II České pojišťovny.

Můžete nám prosím Českou pojišťovnu představit?

Česká pojišťovna je univerzální pojišťovnou se 190 let bohatou tradicí poskytování životního i neživotního pojištění. Poskytuje jak individuální životní a neživotní pojištění, tak i pojištění pro malé, střední a velké klienty v oblasti průmyslových, podnikatelských rizik a zemědělství. Máme bezmála 3 miliony klientů, spravujeme více než sedm milionů pojistných smluv a jsme největší pojišťovnou na našem trhu. Stabilní pozici České pojišťovny potvrzuje i řada ocenění. V rámci ankety Nejlepší pojišťovna se Česká pojišťovna stala vítězem jedné ze dvou hlavních kategorií, a získala tak titul Nejlepší životní pojišťovna 2016, uspěla ale například i v 15. ročníku soutěže Fincentrum Banka roku či v soutěži Sodexo Zaměstnavatel roku, když byla vyhodnocena jako nejlepší zaměstnavatel do 5000 zaměstnanců v Praze.

Jak důležitá je pro finanční instituce tradice?

Tradice je pro stabilitu společnosti i pro její klienty velmi důležitá. Poskytuje určitou záruku kvality. Samotná tradice však dnes již nestačí. Pojistný trh se dynamicky vyvíjí a s tím se mění i požadavky a potřeby klientů. Jako úspěšná společnost tak musíme být schopni reagovat na moderní trendy a přicházet s řešením, které nabídne klientům maximální přidanou hodnotu. Česká pojišťovna má dlouhou a bohatou historii. Je nejstarším pojišťovacím ústavem v českých zemích a její tradice se odvíjí od 27. října 1827, letos tedy slavíme 190 let. Je nesmírně inspirativní ohlédnout se do historie a sledovat, jak se pojišťovna postupně vyvíjela až v současnou moderní finanční instituci, která udává trendy na českém pojišťovacím trhu.  Pro zajímavost bych ještě uvedla, že patrně nejznámější a největší historickou pojistnou událostí byl požár Národního divadla v roce 1881. Na jeho obnovu vyplatila Česká pojišťovna 297 869 zlatých, což pro ni znamenalo velkou finanční ztrátu, zároveň však získala v očích českého národa značnou prestiž.

Pokoušíte se v rámci vašeho působení o nějaký přesah? Máte aktivity v oblasti osvěty či charity?

Česká pojišťovna je sociálně odpovědnou firmou. Pomáhala již v 19. století, kdy podporovala sirotky po hasičích, kteří tragicky zahynuli při výkonu svého povolání. A prostřednictvím své nadace pomáhá i dnes. Vlastní nadaci založila Česká pojišťovna v roce 2009. Její strategii tvoří tři pilíře. Prvním je prevence, a to zejména v oblasti silničního provozu. Druhým jsou regionální projekty zaměřené na pomoc občanům i neziskovým organizacím. Mezi tyto aktivity patří grantový program, aktivity na zvýšení bezpečnosti na silnicích, na podporu prevence rizikového chování dětí a mládeže a v neposlední řadě také na projekty z oblasti finanční gramotnosti. Třetí pilíř nadační strategie tvoří firemní dobrovolnictví. Stovky zaměstnanců se aktivně zapojují do aktivit organizovaných buď přímo Českou pojišťovnou, nebo neziskovými organizacemi. Jedná se o stovky odpracovaných hodin.

 Považujete i v digitální době za důležité osobní sdílení?

Víte, kdyby nebylo v dnešní době tak důležité osobní sdílení, nebylo by tak úspěšné ani "hnutí" Ocenění české podnikatelky, které je na osobním sdílení v podstatě  založeno. Právě digitální doba s sebou nese se všemi svými plusy také notnou dávku odcizení. A to hlavně tam, kde se z procesu vytrácí člověk. Při osobním setkání máte možnost nabírat i předávat informace, nápady, ale hlavně tu energii, vnímat toho druhého člověka a usazovat si tak svoje myšlenky díky té originální celistvosti. Při našem „pojišťováckém byznyse“ se mi kolikrát už osvědčilo vzít spolu s notebookem i tužku a papír a v jednoduchosti věci klientovi prostě nakreslit. Osobní sdílení a přítomnost toho druhého vám nenahradí žádná technika. 


Co pro vás znamená dámský klub?  

Právě to ono úžasné setkávání s dalšími, úspěšnými ženami. A řada z nich v sobě díky dámskému klubu teprve objevuje to, jakými skvělými ženami jsou.  Dámský klub je zdrojem inspirace, ale i potenciálního byznysu. 

Jaké zkušenosti byste rády v dámském klubu sdílely? 

 Hodně jsme se v loňském roce za Českou pojišťovnu vyptávaly podnikatelek, co je ve finančním světě trápí, co by uvítaly, jaké služby postrádají.  A na základě našich zjištění budeme pořádat řadu přednášek, diskusí a workshopů, a to jak pro management jejich firem, tak - pokud budou chtít - i pro jejich zaměstnance. Chceme poukázat na to, že je dobré znát motivy svých klíčových zaměstnanců a tímto směrem pak cílit na jejich motivaci a stabilizaci ve firmě. Dneska je velká většina majitelů i majitelek firem logicky soustředěna na kvalitu a výkon, ale neuvědomují si některá zásadní rizika své budoucnosti. A právě i to máme zahrnuto v našem speciálním seminář pro majitele firem pod názvem „Vlastní firma jako mé zabezpečení a zdroj finanční nezávislosti”. A také bychom rády dostaly do povědomí našich šikovných podnikatelek to, že zvyšování finanční gramotnosti zaměstnanců vede ke zlepšení kvality jejich osobního života. A to má pak přímý pozitivní vliv na jeho kvalitu a tedy i podávání vyšších výkonů.

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK

Ocenění Českých Podnikatelek stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Auditor

Logo - ECOVIS FACTA

Hlavní partner

Logo - Microsoft

Partneři

Logo - Auto Průhonice - autorizovaný dealer vozů Volvo
Logo - ATIRA CZ, spol. s r.o.
Logo - ASOCIACE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ A ŽIVNOSTNÍKŮ ČR
Logo - Barna Medical s.r.o.
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - ČSOB
Logo - Esthé – klinika plastické chirurgie
Logo - ETERNAL by Helena
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - EVOLVE
Logo - DANDELION
Logo - DOBRÁ TISKÁRNA
Logo - INCA COLLAGEN
Logo - IDC - FOOD, s.r.o.
Logo - IN-EKO TEAM s.r.o.
Logo - Kv.Řezáč, s.r.o.
Logo - OGILVY
Logo - Photodienst Brno
Logo - RUTEX CZ, s.r.o.
Logo - TALERS
Logo - VERE PRAGUE
Logo - ZÁMEK LOUČEŇ

Partneři slavnostního dne

Logo - Skanska Residential a.s.
Logo - ORLEN UNIPETROL
Logo - AGRA GROUP
Logo - SIKO KOUPELNY a.s.
Logo - SAXO, spol. s r.o.
Logo - Nadační fond Jany Zimové
Logo - TECHNOAQUA
Logo - MEDICAL PLUS, s.r.o.
Logo - BUSINESS KLUB UKRAJINA
Logo - KOLORKY
Logo - TROX Tech-Trade, s.r.o.
Logo - LUBRICANT s.r.o.
Logo - ASS TRUCK s.r.o.

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS

Mediální partner

Logo - AGE
Logo - Franchising.cz
Logo - TRADE NEWS
Logo - Inpublic Group
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - DENÍK
Logo - ČR PLUS
Logo - HORIZONT POINT
Logo - MADAM BUSINESS
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - BusinessInfo.cz