Loading...

179 let tradiční rodinná firma Mouka Tišnov přináší výjimečnou kvalitu

25.03.2021

Ryze česká rodinná firma, která je navíc uznávaným exportérem, svého úspěchu dosáhla bez zahraničního kapitálu a jen s českými lidmi. O tom, jaké výzvy dnes na firmu čekají, jsme si povídali s ředitelkou firmy MOUKA TIŠNOV, s.r.o., paní Ing. Hanou Brázdovou, z šesté generace rodiny Mouků.

Patříte mezi české tradiční značky a stojí za vámi bohatá historie. Jak vypadá život firmy dnes?
MOUKA TIŠNOV, s.r.o. patří mezi nejstarší firmy v Čechách. V roce 1842 ji založil František Mouka – provazník, jako rodinnou firmu a příští rok oslavíme 180 let od svého vzniku. Základními kameny v sortimentu tehdy byly provazy, sítě a popruhy. Od té doby se mnoho změnilo od použití materiálů, přes systém práce až po sortiment.
Nyní ve firmě pracuje již pátá a šestá generace rodiny Mouků a v dnešní výrobě se u nás věnujeme především tkaným popruhům, převážně ze syntetických, ale i z přírodních materiálů (bavlna, juta). Produkce firmy je z velké části zaměřena na výrobu speciálních popruhů pro outdoorové aktivity a firma se stala jedním z nejvýznamnějších světových výrobců.

V čem jste výjimeční?
Jsme ryze česká rodinná firma, která je navíc uznávaným exportérem. Dodáváme popruhy do celého světa a dosáhli jsme toho i bez zahraničního kapitálu jen s českými lidmi. Navíc jsme konkurenceschopní na zahraničních trzích. Naše firma je držitelem mezinárodního certifikátu kvality ISO 9001 již od roku 1999. Naše výrobky jsou mezi zákazníky oceňovány zejména pro jejich vysokou kvalitu, na kterou je při celém výrobním procesu, brán velký zřetel.

Pro jaké klienty své produkty vyrábíte?
Výroba popruhů je rozmanitá a možnosti jejich užití jsou velmi široké. Vyrábíme 1000 druhů popruhů ročně, vyvážíme svoji produkci do 30 zemí světa. Věnujeme se také zakázkové výrobě a dle přání zákazníka jsme schopni utkat popruhy s nápisem či vzorem. Naše výrobky můžete nalézt ve výbavě horolezců na celém světě, jsou využívány při paraglidingovém a balonovém létání.
Popruhy se žakárovými vzory nachází široké uplatnění v chovatelství. Byly použity např. při závodech psích spřežení na Aljašce. Popruhy s vetkanými nápisy jsou často součástí reklamních předmětů. Takovou zakázku jsme realizovali například pro prezentaci umělecké Galerie Rudolfinum.
Syntetické popruhy byly použity při rekonstrukci zahradního skleníku v Lednici na Moravě. Za pomoci našich popruhů jsou upevněny i kulisy v Národních divadlech v Praze a Brně či v pražském Divadle na Vinohradech. Své uplatnění nachází popruhy z Tišnova také ve výbavě pro policii či armádu České republiky, široké uplatnění mají v zemědělství a zdravotnictví, najdete je také v interiéru automobilů zn. Škoda či Volvo. Zajímavým příkladem je také užití bezpečnostních popruhů pro piloty v historických letadlech Spitfire ve Velké Británii.   

Máte nějaký lidský/profesní vzor?
Velkým vzorem je mi můj otec, MVDr. Jiří Mouka, který šel s velkým odhodláním ve svých 50 letech do rizika, převzal v rámci velké privatizace firmu a podařilo se mu obnovit rodinnou tradici, navázat na textilní výrobu a práci našich předků. Vybudoval úspěšnou a prosperující společnost, uznávanou i v zahraničí. Jsem ráda, že ve firmě, i ve svých 78 letech, stále pracuje.

Které období v novodobých dějinách firmy, mělo obzvláště významný vliv na její dnešní podobu?
Mezi významné milníky patří právě období privatizace, kdy byla obnovena rodinná tradice textilní výroby v Tišnově. Rodině byly vráceny jen pozemky a staré budovy. Stroje a novější budovy si musela nově vzniklá firma odkoupit od státu, zaměstnance si musela převzít. Od roku 1992 jsme se zaměřili na nákup nových, moderních strojů a došlo k celkovým změnám v interních procesech firmy. Významným milníkem byl i rok 1999, kdy firma poprvé získala certifikát kvality ISO 9001.
V roce 2018 firma postavila novou výrobní halu s využitím tepelného čerpadla a využitím odpadního tepla ze strojů /rekuperace/ a tím se významně zlepšilo pracovní prostředí zaměstnanců. Nová výrobní hala nahradila starší, již nevyhovující objekt.

Co je pro vás v podnikání nejdůležitější a v čem je vaše tajemství úspěchu?
V podnikání je pro mě nejdůležitější být obklopena lidmi, kterým mohu věřit a na které se mohu spolehnout, a to i v době krize. Je pro mě důležité, že se na chodu rodinné firmy podílí i můj manžel, Ing. Ivo Brázda, který je druhým jednatelem firmy, technickým ředitelem a zajišťuje technickou stránku výroby.
Tajemství úspěchu tkví v intenzivní práci celého kolektivu firmy, kdy se každý zaměstnanec svým způsobem podílí na prosperitě firmy. Za úspěchem firmy stojí i práce zaměstnanců, technologů s vysokoškolským textilním vzděláním, kteří se nemalou měrou podílí na vývoji nových produktů a vzorů.
Při své práci považuji za důležité, stanovit si reálné cíle a intenzivní prací se snažit o jejich dosažení.

Na co jste hrdá a jaké hodnoty jsou základní filozofií vaší firmy?

 
Jsem hrdá na to, že jsem již šestou generací rodiny, která se podílí na úspěšném vývoji naší firmy.
Hodnoty firmy jsou řečeny i mottem firmy, které zní: TRADICE*PESTROST*KVALITA
Tradice naší firmy sahá až od roku 1842, vyrábí pestrou produkci popruhů a mezi zákazníky je uznávána především vysokou kvalitou svých výrobků.
Zásadními hodnotami v podnikání, které dodržujeme, jsou férovost, čestnost a dodržování závazků i smluv. Vážíme si kvalitní práce našich zaměstnanců a dodržujeme firemní kulturu přístupu malé rodinné firmy (do 50 zaměstnanců).

Jak momentálně ovlivňuje covidová situace vaše podnikání?
Situace v době covidové je pro nás složitější, a to zejména z důvodu absence pracovníků. V roce 2020 jsme zaznamenali mírný pokles odbytu, ale nyní se již situace lepší. Co se státní podpory týče, využili jsme pouze v některých dnech v roce programy Antivirus, a to jak z důvodu uzavření firemní prodejny, poklesu odbytu v jarních měsících či karantény zaměstnanců.

Co vás ve firmě aktuálně nejvíce zaměstnává a co je pro vás momentálně největší výzvou?
Nejvíce nás v této chvíli zaměstnává otázka zajištění výroby se současným stavem zaměstnanců, kteří mají v souvislosti s pandemií větší absence, než je běžné.
Dále se snažíme být aktivně ve spojení s našimi nejvýznamnějšími klienty a monitorovat vývoj situace týkající se nových zakázek. Situaci nám zkomplikoval také Brexit, neboť významné zákazníky máme i z Velké Británie.
V současné době se snažíme o zajištění dostatečného množství nových zakázek od klientů, zejména firem, které využívají popruhy při výrobě svých produktů.

Jaké máte plány do budoucna?
Za důležité plány do budoucna považuji zejména investice do nových technologií, chceme se také zaměřit na inovaci naší produkce a zachování stávajícího stavu zaměstnanců. Dále je naším cílem udržet vysokou kvalitu výroby popruhů a neztratit dobré jméno, které firma od znovuobnovení rodinné tradice, získala.
Mým přáním do budoucna je, aby se firma MOUKA TIŠNOV, s.r.o. i po mnoho budoucích let, mohla stále pyšnit sloganem: Jsme česká rodinná firma s tradicí a dodáváme popruhy do celého světa.

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK

Ocenění Českých Podnikatelek stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Auditor

Logo - ECOVIS FACTA

Hlavní partner

Logo - Microsoft

Partneři

Logo - Auto Průhonice - autorizovaný dealer vozů Volvo
Logo - ATIRA CZ, spol. s r.o.
Logo - ASOCIACE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ A ŽIVNOSTNÍKŮ ČR
Logo - Barna Medical s.r.o.
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - ČSOB
Logo - Esthé – klinika plastické chirurgie
Logo - ETERNAL by Helena
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - EVOLVE
Logo - DANDELION
Logo - DOBRÁ TISKÁRNA
Logo - INCA COLLAGEN
Logo - IDC - FOOD, s.r.o.
Logo - IN-EKO TEAM s.r.o.
Logo - Kv.Řezáč, s.r.o.
Logo - OGILVY
Logo - Photodienst Brno
Logo - RUTEX CZ, s.r.o.
Logo - TALERS
Logo - VERE PRAGUE
Logo - ZÁMEK LOUČEŇ

Partneři slavnostního dne

Logo - Skanska Residential a.s.
Logo - ORLEN UNIPETROL
Logo - AGRA GROUP
Logo - SIKO KOUPELNY a.s.
Logo - SAXO, spol. s r.o.
Logo - Nadační fond Jany Zimové
Logo - TECHNOAQUA
Logo - MEDICAL PLUS, s.r.o.
Logo - BUSINESS KLUB UKRAJINA
Logo - KOLORKY
Logo - TROX Tech-Trade, s.r.o.
Logo - LUBRICANT s.r.o.
Logo - ASS TRUCK s.r.o.

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS

Mediální partner

Logo - AGE
Logo - Franchising.cz
Logo - TRADE NEWS
Logo - Inpublic Group
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - DENÍK
Logo - ČR PLUS
Logo - HORIZONT POINT
Logo - MADAM BUSINESS
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - BusinessInfo.cz