Loading...

ČSOB: Pětina podnikatelů chystá rozšíření podnikání

23.07.2018

Téměř polovina majitelů malých a středních firem očekává, že jejich letošní investice převýší hodnotu investic v loňském roce, říká v rozhovoru Petr Tomášek, regionální ředitel ČSOB, který byl ostem regionálního setkání Ocenění Českých Podnikatelek v Brně.

 

Jaká jsou očekávání tuzemských firem dle Indexu, který sledujete?

Optimismus malých a středních podnikatelů a firem zůstává vysoko, Index očekávání firem dosáhl v 1. čtvrtletí druhé nejvyšší hodnoty v historii. Zvýšení poptávky pro druhé čtvrtletí tohoto roku očekává více než 57 % zástupců živnostníků a malých či středně velkých firem. Celkem 48 % dotazovaných očekává, že jejich investice v letošním roce budou vyšší než v loňském roce. Rozšířit podnikání v horizontu jednoho roku plánuje 22 % oslovených podnikatelů a firem.

Jak je jim ČSOB jako banka schopná s tímto pomoci?

Pokud firma uvažuje o investicích ve svém podnikání, jsme schopni jim nabídnout kompletní řešení od poradenství, přes vhodné financování až po pojištění investice a celé firmy. V poslední době směřují investice firem do inovativních řešení. S tím souvisí možnost čerpání dotačních programů a investičních pobídek. I v této oblasti jsme lídrem na trhu díky práci a výsledkům ČSOB EU Centra.

Představte nám produkty, jejichž prostřednictvím můžete podpořit podnikatele.

Produktové portfolio určené firmám a podnikatelům nabízí řešení nejen pro základní potřeby každého podnikatele. Ať už se jedná o standardní hotovostní transakce související především s odvodem tržeb, které zajišťujeme i přes specializované bankovní přepážky České pošty nebo bezhotovostní platby v podobě několika variant platebních terminálů včetně EET řešení. Poslední novinkou je možnost pojištění faktur, kdy si firma může pojistit jednotlivé faktury až do výše 250 tisíc Kč a nemusí řešit jejich případné vymáhání. V oblasti financování jsme schopni navrhnout kombinaci různých úvěrových produktů včetně leasingu. Záleží, zda podnikatel nebo firma potřebuje půjčit peníze na provoz či investici. Vždy jsme schopni reagovat na individuální a specifické potřeby jednotlivých firem.

Jak se čeští podnikatelé staví k financování svých aktivit prostřednictvím bankovních úvěrů? Liší se nějak tento přístup v tom, zda se jedná o podnikatele či podnikatelku?

Trend českých firem při financování podnikání je všeobecně znám. Začátek podnikání financují prostřednictvím svých vlastních zdrojů nebo si půjčují od rodiny a přátel. Až později, kdy mají jistotu, že se jejich podnikání daří, žádají o bankovní půjčku. Dá se říci, že ženy jsou opatrnější než muži. Zajímavý je i fakt, že když už se žena podnikatelka rozhodne zažádat o úvěr, tak to má vždy dopředu velmi dobře promyšlené a spočítané. Zároveň je více než u mužů jasné, že bude řádně splácet, úvěr pro ni znamená velkou zodpovědnost. Je ale vidět, že jsou si podnikatelky velmi dobře vědomy, že podmínky půjček jsou pro ně dnes velmi výhodné a představují možnost, jak pro podnikání získat potřebnou finanční injekci k dalšímu růstu.

 Podle čeho se banka orientuje a rozhoduje při schvalování podnikatelského úvěru?

Záleží na účelu financování. Pokud se jedná o úvěr na provoz firmy, vyhodnocujeme kvalitu aktiva, tzn. pohledávky nebo zásoby, které mají být předmětem financování. Naopak, jedná-li se o investiční záměr, pak schopnost firmy splácet, podíl vlastních zdrojů na investici a samotnou investici a její dopad do hospodaření firmy. Spolupracujeme-li si firmou již delší dobou, pomáhá nám i znalost našeho klienta. Snažíme se k jednotlivým žádostem o financování přistupovat individuálně a posuzovat úvěrovou žádost dle oboru a podnikatelského záměru, a i zkušeností podnikatele a postavení firmy na trhu.

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK

Ocenění Českých Podnikatelek stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Auditor

Logo - ECOVIS FACTA

Hlavní partner

Logo - Microsoft

Partneři

Logo - Auto Průhonice - autorizovaný dealer vozů Volvo
Logo - ATIRA CZ, spol. s r.o.
Logo - ASOCIACE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ A ŽIVNOSTNÍKŮ ČR
Logo - Barna Medical s.r.o.
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - ČSOB
Logo - Esthé – klinika plastické chirurgie
Logo - ETERNAL by Helena
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - EVOLVE
Logo - DANDELION
Logo - DOBRÁ TISKÁRNA
Logo - INCA COLLAGEN
Logo - IDC - FOOD, s.r.o.
Logo - IN-EKO TEAM s.r.o.
Logo - Kv.Řezáč, s.r.o.
Logo - OGILVY
Logo - Photodienst Brno
Logo - RUTEX CZ, s.r.o.
Logo - TALERS
Logo - VERE PRAGUE
Logo - ZÁMEK LOUČEŇ

Partneři slavnostního dne

Logo - Skanska Residential a.s.
Logo - ORLEN UNIPETROL
Logo - AGRA GROUP
Logo - SIKO KOUPELNY a.s.
Logo - SAXO, spol. s r.o.
Logo - Nadační fond Jany Zimové
Logo - TECHNOAQUA
Logo - MEDICAL PLUS, s.r.o.
Logo - BUSINESS KLUB UKRAJINA
Logo - KOLORKY
Logo - TROX Tech-Trade, s.r.o.
Logo - LUBRICANT s.r.o.
Logo - ASS TRUCK s.r.o.

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS

Mediální partner

Logo - AGE
Logo - Franchising.cz
Logo - TRADE NEWS
Logo - Inpublic Group
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - DENÍK
Logo - ČR PLUS
Logo - HORIZONT POINT
Logo - MADAM BUSINESS
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - BusinessInfo.cz