Loading...

Hledání harmonie

27.01.2022

Helena Kohoutová patří mezi ženy s výjimečnou schopností propojovat a dávat věcem přesah. Již dvacet dva let pod její taktovkou vznikají projekty, které podporují české podnikání. Možná jste ale nevěděli, že ji od mládí provází láska k hudbě a výtvarnému umění. Její umělecká duše se projevila ve hře na hudební nástroje, zpěvu, sochařské práci, ale také prostřednictvím malby abstraktních obrazů. Celý její profesní i osobní život je provázaný hledáním harmonie nejen pro sebe, ale i pro ostatní podobně naladěné lidi.

Říkáte, že v dnešní složité době je víc než kdy jindy vzájemná podpora a sdílení často důležitější než samotný byznys. To ukazuje životní zkušenost, filozofii a také silnou touhu pomoci druhým. . .
Tvořím s lehkostí vše, co je určeno pro obrovské zástupy a komunity lidí, kteří chtějí jít vlastní cestou, chtějí být sami sebou. Nikdo na světě ale nemůže být jenom sám se sebou, protože jsme všichni buňka a součást jednoho světa a jsme propojení ať chceme, nebo nechceme, musíme spolupracovat a pak je to o tom na jaké úrovni harmonie a energie se to celé odehrává. To je podstata mého bytí a práce a mého přístupu k věcem.

Jaké hodnoty jsou pro vás v životě zásadní?
Když se mluví o hodnotách tak jsem si všimla obecně, že každý člověk si pod tím představuje něco svého, každý politik na světě mluví o hodnotách a někdy nad tím kroutím hlavou, ale nechci se vymezovat. Znovu bych se vrátila do nějakého souladu. Soulad mezi myšlením, činy a skutky. Je důležité jít a nesejít ze své cesty. Celé je to o vnímání celku, společnosti jako celku, rodiny jako celku. Je tady desatero z Bible, je tady smaragdová deska z Hermetiky, jsou tady čtyři dohody a já si myslím, že je to stále jedna kružnice, jeden kruh. Velmi často přemýšlím nad tím, když lidé nabádají jiné: „Řekni svůj názor, můžeš jim to vytmavit, nebo nenech si skákat po hlavě.“ Vždycky si říkám, jak ty emoce vznikají a přemýšlím spíše nad tím, že je lepší se ztišit a snažit se chápat druhého člověka a zároveň si uvědomit, že každý jsme tak trochu jednou společnou buňkou toho druhého a že třeba špatné skutky, nebo ty které nám vadí jsou naší součástí stejně jako ty dobré. Nikdo není ani dobrý, ani špatný, ani dokonalý. Zároveň když si občas říkám, že se mi něco opravdu nelíbí vím, že k tomu není potřeba mít tak velkou emoční reakci. Hodnoty jsou dané a ty nastavili naši předkové, protože měli mnohem více zkušeností než jeden člověk, který tady žije krátkou dobu.  Myslím, že bychom se měli více vzdělávat, že bychom měli jít do pokory, do ticha, měli bychom méně křičet, ale určitě je tady také nutnost nějaké rozhodnosti.

Co pro vás znamená úspěch? 
V rámci Podnikatelské platformy Helas oceňujeme úspěch. Úspěch, který je měřitelný, který je transparentní a konkrétní. Myslím si, že stavět něco na pocitech je jako stavět dům z karet, nebo dům na písku. Základy jsou grunt. To znamená je-li někdo schopen vybudovat fungující ekonomickou jednotku s hodnotou nějaké myšlenky, výroby prostě čehokoli, to je opravdu mimořádné a je to úspěch a také se to nedá ohnout. My v rámci podnikatelské platformy hodnotíme ze sedmdesáti procent úspěch ekonomický a z třiceti procent je to takové to vnímání firmy, nebo osobnosti zakladatele. Samozřejmě úspěch nejsou jen peníze. Úspěch je právě ten soulad, je to to, co člověk vytváří pro společnost. Pomoc druhým lidem a zpětná vazba. Je mnoho věcí, které se nedají změřit penězi.

Váš život vám přinesl spoustu příležitostí i změn. . .
Já mám zvláštní vlastnost. Jsem stále konstantní, a přitom kdykoli připravena ke změně. Můj život je ukotvený na čtyřech pilířích. Jsou to mé koníčky, které se staly mým povoláním a posláním ať už je to PODNIKATELSKÁ PLATFORMA HELAS jako pořadatelská organizační jednotka, značka ETERNAL BY HELENA, kde vyjadřuji své umělecké pocity a nějaké neviditelné vize, moje láska k přírodě a ke zdravému způsobu života kde koordinujeme spolupráci několika různých partnerů, kteří jsou v naší platformě – Bewit, Harmonelo, spolupráce s firmou Byliny naděje, nebo Inca Collagen. A navíc mě vždy fascinovalo vše kolem architektury, budov a developmentu, protože to je nádherná tvůrčí věc, která je vidět opravdu dlouho, někdy i staletí a tisíciletí. To je něco na čem je postaven můj život, vždy se k tomu vracím a neustále to rozvíjím, protože bez vnímání změn, učení se a hledání nových cest, bez inovací to není možné.  Jinak se ty věci vyčerpají a energie dojde. Těmi změnami se neustále víří energie a vše se může vyvíjet. Také pečlivě vnímám a poslouchám lidi, hodně přemýšlím nad tím, co řekli a vyhodnocuji si které informace jsou pro mě podstatné. To je pro mě takový můj hermetický bod. Jsem stále v tom svém připravená k neustálým změnám ať už se mi to líbí, nebo ne.

Zmínila jste, že stále častěji přemýšlíte právě o těch čtyřech pilířích, na kterých stojí váš profesní život, vaše podnikání. Proč právě čtyři pilíře?  
Přirovnávám to k pomyslné židli, která má mít optimálně čtyři nohy a pokud člověk dosedne na ty čtyři nohy, čtyři pilíře svého života, tak pak je to opravdu velká blaženost. Ve svém životě jsem se mnohokrát rozhodovala, čím budu a jsem velmi ráda, že jsem se v mladém věku rozhodla, jak jsem se rozhodla a udržela balanc mezi tím být aktivní podnikatelkou a být také umělcem. Ať už je to hudba, nebo výtvarné umění, které ve mně také dřímalo. Teď ve zralém věku jsem se k umění vrátila, ale ne jak jsem si myslela. Ke zpívání, nebo k tomu, abych hrála na hudební nástroje, nebo začala vyřezávat ze dřeva, ale začala jsem malovat abstraktní obrazy. Asi za to mohlo několik okolností, a to narození mého syna i covid, který nás všechny vychýlil ze své osy. To, že nás na nějakou dobu „uvěznil“ na Kypru, kde jsem mohla mít odstup a nadhled nad tím vším co se děje v dobrém i špatném slova smyslu a také mě začalo bavit tvořit nádherné věci. Ať už jsou to návrhy kolekcí, které zpracováváme ve spolupráci s panem Alešem Berglem z Bergl Diamonds, který patří mezi světově uznávané české zlatníky a s dalšími zajímavými osobnostmi. Například tvorba parfému Věčná hojnost s Jirkou Černotou, zakladatelem společnosti Bewit. Další věc, která je pro mě obrovským tématem je téma zdraví, alternativního přístupu k životu a léčení. Zcela uznávám západní medicínu a je součástí mého života je-li to potřeba, naštěstí to není tak často. Zkusila jsem mnoho směrů ať už to bylo vegetariánství, veganství, ajurvéda, akupunktura, akupresura, různé cítění energií a bylinek a vlastně i to je součástí mého života a svým způsobem i profesního života a také tím třetím pilířem. A nesmím zapomenout na čtvrtý pilíř mého života, a to jsou reality. Kdysi jsem krátce v realitách pracovala a stále mě to odvětví fascinuje. Reality jsou pro mě spojené s architekturou, designem a   byznysem. A cítím, že vše se vším souvisí – ať je to zdraví, harmonie, vnitřní i ta navenek a s tím souvisí vše co nás obklopuje, to jak žijeme, to jak naše byty a kanceláře vypadají, jak barvy a vůně ovlivňují náš život. Vůně mohou protknout naše vnímání ať už jde o kancelář, společenské setkání, nebo krásná vůně při tom, když jde člověk spát. 

Právě vaše potřeba podělit se o osobní zkušenost a zkušenosti mnoha profesionálů, kteří se tématu zdraví věnují vyústila v nový projekt  Eternal Essence - Harmony Health & Soul. Povězte nám o něm něco více . . . 
Harmonie člověka se přímo dotýká jeho zdraví a duše. A o tom to bude. Pro všechny, které toto téma zajímá budou připraveny velmi přínosné informace, rozhovory, inspirace a doporučení. Více se dozvíte v příštím rozhovoru.

Se zdravím souvisí také odpočinek. Pobyt v přírodě, a přitom s komfortem a službami na které je člověk zvyklý. To je zážitek, který poskytuje HELAS CYPRUS APARTMENT. . . 
Pobyt na Kypru ovlivnil nejen mou tvorbu, ale i podnikání.  Jezdím sem již 13 let a mnohé projekty a nápady vznikly právě zde. To, co bych nikdy nečekala je moje nová láska - malování. Zde jsem namalovala své první abstraktní obrazy, a to nejen v barvách kouzelné místní přírody. Kypr mi přinesl a stále přináší inspiraci v mnoha oblastech a ráda bych tento zážitek zprostředkovala lidem, kteří dokážou ocenit krásnou přírodu, privátní prostředí a sportovní vyžití. Již několik let zde provozujeme dva apartmány HELAS CYPRUS APARTMENT. Oba mají prostornou zahradu, perfektní vybavení a splňují sen o pohodové dovolené a jaká bude, to už záleží na každém zvlášť.  Jsou totiž součástí slavného areálu Aphrodite Hills Resort, který nabízí svým hostům rozmanitou zábavu pro celou rodinu i každý věk. Od června do října je každý týden připraven různorodý program vzrušujících aktivit, filmových nocí a živých vystoupení, která se konají na Village Square („Náměstíčku“) s bohatým výběrem restaurací (řecká, italská, indická, golfová, sportovní bar). Součástí resortu je Aphrodite Hills PGA National Cyprus Golf Cours, 18jamkové golfové hřiště oceněné jako nejlepší ve Středomoří. Resort však nabízí špičkové sportovní vyžití i pro „negolfisty“, od plně vybavených tenisových kurtů, fotbalovou akademii, basketbalové hřiště, až po uvolňující lázně. Krásná okolní příroda vybízí k procházkám, cyklistickým výletům či projížďkám na koni. Nedaleké pláže Avdimou Beach, Kourion Beach, Geroskipou Beach vás nadchnou výhledem i krásnou barevnou kombinací světlého písku s oblázky a téměř tyrkysovým odstínem průhledně čistého moře, jehož barva se zdá být ještě jasnější na pozadí okolních kopců. Nejbližší města, starobylý Paphos či modernější Limassol, nabízí romantické procházky po přímořské promenádě s několika odpočívadly jako stvořenými k pozorování západu slunce, historické centrum se stylovými tavernami, restauracemi a obchody, ale i malebný přístav. Přímo v Paphosu je též vodní park Afrodite, kde se bude líbit nejen dětem. Kypr, legendami opředený ostrov, kde bohyně lásky a krásy Afrodita vystoupila z pěnivých mořských vln, nabízí svým hostům v podstatě vše, co si jen mohou přát. Nádherné pláže, hory, vinice, vynikající řeckou kuchyni i četné historické památky, to vše se nezapomenutelně zapíše do vašich vzpomínek.

  

Co vás motivuje stále vymýšlet nové koncepty? 
Já nepotřebuji být moc motivovaná, mám ten motor daný a spíš mám nutkání a poslání. Pokud bych měla mluvit o takové té lidské motivaci, tak mám určité představy, které bych ráda uskutečnila, neplnila, zlepšila, a to mě motivuje.

Pro členy PODNIKATELSKÉ PLATFORMY HELAS -Budujeme hrdé Česko jste letos připravili mnoho zajímavých novinek a produktů. Povězte nám o nich něco více . . . 
Kromě toho, že na celodenním setkání Podnikatelské platformy Helas-Budujeme hrdé Česko byli představeni vítězové našich projektů, uvedli jsme také novou značku ETERNAL BY HELENA. Pod touto značkou vznikají produktové kolekce, které mají hluboký duchovní přesah. Smyslem je vnímání jednoty, poznání, že všechno souvisí se vším a dosažení moudrosti. Součástí kolekce je soubor sedmi obrazových reprodukcí HARMONIA CAELESTIC – Duhová harmonie, sada omalovánek a miniatur SEPTEM MYSTIC – Sedmero tajemství života, olejový parfém s CTEO® ETERNAL ABUNDANCE - VĚČNÁ HOJNOST od Bewit. Pozoruhodné jsou kolekce šperků. Nejprve sedm ručně vytvořených šperků TAO FLUENTIA – Cesta božské hojnosti a dále kolekce HRDÝ LEV symbolizující sílu, radost ze života, vnitřní motivaci, obojí od Bergl Diamonds. V rámci setkání také proběhl Obřad připínání HRDÉHO LVA, který se stal před časem symbolem platformy Helas – Budujeme hrdé Česko. Pro jeho nové majitele z řad českých podnikatelů se stal nejen krásným doplňkem, ale i osobním symbolem. 


Jak se zrodil nápad vytvořit vlastní značku? 
Hodně dlouho jsem cítila, že bych ráda vytvořila něco osobitého a s přesahem, tak trochu mimo běžný byznys. Po nějakém čase hledání cest vše do sebe začalo zapadat. Ten příběh začal dávno před pandemií, ale ta vše hodně urychlila. Mám radost z toho, že jsme období plné změn ustáli, ale také rozšířili aktivity Podnikatelské platformy Helas- Budujeme hrdé Česko.

Dalším překvapením bylo představení vašich originálních ručně malovaných obrazů. Jaká byla cesta k tomuto uměleckému vyjádření? 
V první fázi to bylo pro mě něco neuvěřitelného, nečekaného a neplánovaného a zároveň mi před rokem a půl intuice přinesla informaci, že se něco takového začne rodit. Umění mě provázelo v různých formách od dětských let. Je to jakýsi návrat ke kořenům a kreativitě která je mi vlastní.

Nedávno vyšla také kniha Most k úspěchu, která je první částí trilogie Svou vlastní cestou. Jak vznikl nápad vydat knihu? Za téměř čtvrtstoletí, které jsem věnovala propojování a oceňování osobností českého byznysu jsem, vyslechla mnoho příběhů plných odvážných vizí, usilovné práce a odhodlání. V průběhu let uzrála myšlenka vyprávět tyto lidské a podnikatelské příběhy prostřednictvím trilogie s podtitulem Svou vlastní cestou. Podařilo se mi sestavit tým kreativních lidí, kteří pod mým vedením na knize pracovali a Most úspěchu vyšel v listopadu. Můžete se těšit na třicet podnikatelských příběhů vyprávěných prostřednictvím rozhovorů, v nichž osobnosti českého byznysu odhalily i druhou stranu úspěchu a těžké momenty, které musely v životě a podnikání překonat. Někdy naopak úspěch přichází rychle a bez varování. O tom, jak se s ním vyrovnat se dozvíme ve druhé části řady Co dokáže úspěch. Třetí díl Naplněná vize je zaměřený na příběhy lidí, kteří došli k nadhledu a rovnováze díky svému nastavení pro spolupráci a prospěch celku.

 

Chystáte ještě nějaké další novinky?
Pracujeme na prohloubení a celkového přístupu obsahu komunikace v rámci Platformy Helas, a to i propojením přes nový komunikační kanál, který bude mít překvapivou podobu. Snažíme se obrazně řečeno dívat za horizont a celý projekt vyjadřuje to, že jdeme kupředu, ale držíme se zároveň klasických hodnot. Tak jak Martina Kociánová říká „Kupředu do minulosti“. I my jsme se vydali na tuto cestu, protože v době, kdy je všechno online včetně zpravodajství, tak my se vracíme zpět na ten krásný papír. Chceme dál intenzivně a neúnavně představovat příběhy českých firem a českých značek a podporovat je v tom vzájemném propojení, inspiraci i pocitu, že to stále dává smysl.  

Co vám udělalo v poslední době radost? 
Kromě všech zmíněných projektů také to, že si náš parfém z čistě přírodních ingrediencí již našel své první klienty, a to nejen mezi ženami, ale i v pánské společnosti. Olejovému parfému značky ETERNAL BY HELENA - VĚČNÁ HOJNOST jsme v Helasu propadli všichni. Vážím si svého týmu, který se stejnou posedlostí je se mnou v dobách lehkých i těch, kdy se musí „máknout“. Radost mi dělá můj syn a je potřeba poděkovat i rodině za zázemí. Radost mi ti všichni, kteří nás následují ať již v rovině spolupracovníků, klientů či finalistů v našich projektech Ocenění Českých PodnikatelekOcenění Českých Lídrů a Ocenění Českých Exportérů.

Čeho byste ještě chtěla dosáhnout? 
Tady se vrátím k mé motivaci. To, co mě motivuje je ještě větší celistvost, harmonie a schopnost být i v těžkých chvílích v té vysoké hladině vibrace nadhledu a zároveň v tom být zakotvená. V praktickém životě, být člověkem se kterým se dá spolupracovat nebo tvořit a zároveň být člověkem, který má i něco víc než jen technickou schopnost dávat věci dohromady. Ráda bych byla dobrou mámou pro svého syna, abych mu ukázala to, že svět je dobrý, že se o to musí zasloužit sám a že může být laskavým člověkem, i když půjde svou vlastní cestou.

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK

Ocenění Českých Podnikatelek stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Auditor

Logo - ECOVIS FACTA

Hlavní partner

Logo - Microsoft

Partneři

Logo - Auto Průhonice - autorizovaný dealer vozů Volvo
Logo - ATIRA CZ, spol. s r.o.
Logo - ASOCIACE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ A ŽIVNOSTNÍKŮ ČR
Logo - Barna Medical s.r.o.
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - ČSOB
Logo - Esthé – klinika plastické chirurgie
Logo - ETERNAL by Helena
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - EVOLVE
Logo - DANDELION
Logo - DOBRÁ TISKÁRNA
Logo - INCA COLLAGEN
Logo - IDC - FOOD, s.r.o.
Logo - IN-EKO TEAM s.r.o.
Logo - Kv.Řezáč, s.r.o.
Logo - OGILVY
Logo - Photodienst Brno
Logo - RUTEX CZ, s.r.o.
Logo - TALERS
Logo - VERE PRAGUE
Logo - ZÁMEK LOUČEŇ

Partneři slavnostního dne

Logo - Skanska Residential a.s.
Logo - ORLEN UNIPETROL
Logo - AGRA GROUP
Logo - SIKO KOUPELNY a.s.
Logo - SAXO, spol. s r.o.
Logo - Nadační fond Jany Zimové
Logo - TECHNOAQUA
Logo - MEDICAL PLUS, s.r.o.
Logo - BUSINESS KLUB UKRAJINA
Logo - KOLORKY
Logo - TROX Tech-Trade, s.r.o.
Logo - LUBRICANT s.r.o.
Logo - ASS TRUCK s.r.o.

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS

Mediální partner

Logo - AGE
Logo - Franchising.cz
Logo - TRADE NEWS
Logo - Inpublic Group
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - DENÍK
Logo - ČR PLUS
Logo - HORIZONT POINT
Logo - MADAM BUSINESS
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - BusinessInfo.cz