Loading...

Jakou máte šanci získat úvěr? Napoví výpis MůjKredit

28.05.2021

Crif: Jakou máte šanci získat úvěr? Napoví výpis MůjKredit

Zároveň informuje o vaší finanční důvěryhodnosti

Praha, 25. 5. 2021 – Lidé v Česku mají po vzoru západních zemí možnost zjistit, jak se na jejich finanční kredibilitu a schopnost splácet úvěry dívají samotné banky a poskytovatelé úvěrů. Toto hodnocení mohou sdílet s poskytovateli dalších služeb a prokázat tak svoji finanční bezúhonnost. Na jednostránkovém výpisu MůjKredit zjistí počet svých úvěrů, celkovou měsíční splátku, případně také dlužnou částku. Kromě údajů z úvěrových registrů obsahuje také informace o případných exekucích, o záznamu v insolvenčním rejstříku nebo o tom, jestli není předložený občanský průkaz v databázi neplatných či odcizených dokladů.

MůjKredit obsahuje na jednom listu všechny základní údaje o možných problémech v oblasti financí a dluhů a zároveň je nezávislým potvrzením finanční důvěryhodnosti. Lidé můžou výpis  sdílet s poskytovateli nejrůznějších služeb. Například pronajímatelé nemovitostí mohou na jeho základě zhodnotit, jaké podmínky budoucímu nájemníkovi nabídnout, a to včetně výše kauce. Zároveň je to jednoduchý způsob, jak si budoucího nájemníka rychle prověřit. „Podobný souhrnný výpis funguje už řadu let v zemích na západ od našich hranic. Například ve Švýcarsku nebo v Itálii je běžné, že ho lidé využívají jako potvrzení své finanční bezúhonnosti právě vůči pronajímatelům nemovitostí, poskytovatelům telekomunikačních služeb nebo energetických služeb,“ vysvětluje Petr Kučera, výkonný ředitel společnosti CRIF. Oblíbené jsou podle něj podobné výpisy především v zemích, kde existuje více úvěrových registrů nebo institucí, které evidují nesplacené dluhy či exekuce.

Jedním z cílů služby MůjKredit je ale také ukázat lidem, že se jim vyplatí budovat si v oblasti svých financí dobrou pověst. „MůjKredit rozšiřuje základní princip klasických úvěrových registrů do každodenního života, jak je to běžné v západní Evropě nebo v USA. Lidem s dobrou úvěrovou historií tak umožňuje získat i jiné výhody než jen možnost pořídit si vyšší úvěr s nižší úrokovou sazbou,“ říká Petr Kučera. To dokazuje i fakt, že zájem o využití výpisu jako potvrzení důvěryhodnosti už projevily i některé společnosti zprostředkovávající kontakt mezi pronajímateli bytů a nájemníky, personální agentury nebo srovnávače cen energií, pojištění a dalších služeb. „O tom, jestli lidé budou svůj výpis s těmito společnostmi sdílet, ale vždy rozhodují pouze oni. MůjKredit obsahuje řadu osobních údajů, proto ho vydáváme vždy jen po ověření, že o něj žádá skutečně ten, koho se tyto informace týkají,“ upozorňuje Petr Kučera. Zároveň dodává, že v budoucnu očekává zvýšený zájem řady firem o nezávislá potvrzení finanční důvěryhodnosti lidí.

Součástí výpisu je i hodnocení úvěruschopnosti

Nový výpis ukazuje počet úvěrů a celkovou měsíční splátku, případně také dlužnou částku. Zároveň ukazuje informace z Registru platebních informací (REPI), který využívají hlavně poskytovatelé mikropůjček a dodavatelé energií. Lidé se dozvědí, zda mají v registru nezaplacený dluh a jak vysoký.

 

Zároveň zjistí, jak na ně pohlíží poskytovatelé úvěrů. „Důležité je, že lidé vidí, jestli jsou z pohledu finančních institucí potenciálně dobrými klienty. Tato možnost u nás dlouho chyběla, přitom lidem pomáhá zjistit objektivní informace o jejich finančním zdraví a může je motivovat ke změně přístupu ke svým financím,“ říká Petr Kučera. Hodnocení je rozdělené do pěti stupňů: excelentní, velmi dobrý, dobrý, špatný a velmi rizikový. Výsledek vypočítává algoritmus na základě řady dat, například historie plateb (zda lidé platí včas své závazky), výše úvěrového kreditu, délky úvěrové historie nebo počtu aktivních úvěrů.

MůjKredit zároveň obsahuje informace o počtu exekucí, které jsou proti prověřované osobě vedeny. Dále obsahuje případné záznamy v insolvenčním rejstříku nebo informaci, zda osoba vystupuje jako statutární orgán v některé společnosti.

Cena výpisu MůjKredit, platná v portálu kolikmam.cz, je 100 Kč. O výpis lze zažádat elektronicky nebo datovou schránkou, případně poštou. Ve výpisu jsou obsaženy citlivé osobní údaje, proto je nutné ověření totožnosti žadatele. Výpis je platný 30 dní od data vydání.

 

Profil společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, a. s.

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s. je součástí celosvětové skupiny CRIF. Je organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací, a zajišťuje jim technický servis. Zároveň provozuje Registr platebních informací – REPI sloužící pro sdílení platebních informací mezi členy registru. Komplexní data o profesní historii finančních poradců jsou sdílena prostřednictvím Registru finančních poradců ELIXIR, který CRIF také provozuje.

CRIF je provozovatelem portálu kolikmam.cz, který lidem umožňuje nepřetržitý přehled o jejich finančních závazcích.

CRIF Transformation Services nabízí řešení a hodnotící modely pro vyhodnocování a  řízení kreditního rizika. Vyvíjí modely na míru finančním i nefinančním společnostem. Platforma CRIF Digital Next urychluje digitální transformaci ve společnostech napříč všemi sektory. Napojení transakčních data, on-boarding uživatelů a další digitální služby v kombinaci s řízením kreditních rizik nabízí ojedinělé řešení na míru požadavkům klientů.

Společnost CRIF svým klientům poskytuje také aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z České a Slovenské republiky, čerpající z více než 43 informačních zdrojů. Další informace na www.crif.cz.

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK

Ocenění Českých Podnikatelek stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Auditor

Logo - ECOVIS FACTA

Hlavní partner

Logo - DATACLUE S.R.O.
Logo - Microsoft

Partneři

Logo - Auto Průhonice - autorizovaný dealer vozů Volvo
Logo - ATIRA CZ, spol. s r.o.
Logo - ASOCIACE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ A ŽIVNOSTNÍKŮ ČR
Logo - Barna Medical s.r.o.
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - ČSOB
Logo - Esthé – klinika plastické chirurgie
Logo - ETERNAL by Helena
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - EVOLVE
Logo - DANDELION
Logo - DOBRÁ TISKÁRNA
Logo - INCA COLLAGEN
Logo - IDC - FOOD, s.r.o.
Logo - IN-EKO TEAM s.r.o.
Logo - Kv.Řezáč, s.r.o.
Logo - OGILVY
Logo - Photodienst Brno
Logo - RUTEX CZ, s.r.o.
Logo - TALERS
Logo - VERE PRAGUE
Logo - ZÁMEK LOUČEŇ

Partneři slavnostního dne

Logo - Skanska Residential a.s.
Logo - ORLEN UNIPETROL
Logo - AGRA GROUP
Logo - SIKO KOUPELNY a.s.
Logo - SAXO, spol. s r.o.
Logo - Nadační fond Jany Zimové
Logo - TECHNOAQUA
Logo - MEDICAL PLUS, s.r.o.
Logo - BUSINESS KLUB UKRAJINA
Logo - KOLORKY
Logo - TROX Tech-Trade, s.r.o.
Logo - LUBRICANT s.r.o.
Logo - ASS TRUCK s.r.o.

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS

Mediální partner

Logo - AGE
Logo - Franchising.cz
Logo - TRADE NEWS
Logo - Inpublic Group
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - DENÍK
Logo - ČR PLUS
Logo - HORIZONT POINT
Logo - MADAM BUSINESS
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - BusinessInfo.cz