Loading...

KAM INVESTOVAT V DNEŠNÍ NEJISTÉ DOBĚ?

01.04.2022

Pokud přemýšlíte o tom, kam investovat a nechcete v dnešní turbulentní době příliš riskovat, jsou tady staletími osvědčené drahé kovy. Eva Heřmánková jako zkušená poradkyně pro tuto oblast prozradila více o možnostech a formách těchto investic. 

Investice do drahých kovů mají dlouhou historii a vždy byly vnímány jako absolutní jistota bezpečně uložených peněz. Jak jste se vy osobně dostala k této oblasti investování? 
Přestože mám ekonomické vzdělání, dvacet let své profesní kariéry jsem věnovala především překladatelské činnosti. Hovořím několika evropskými jazyky a překládala jsem smlouvy, úřední dokumenty a listiny, právnické dokumenty. Tento způsob práce mi vyhovoval v době, kdy byly děti malé a mohla jsem být díky tomu velmi flexibilní. V určité životní fázi jsem ale zjistila, že bych se ráda posunula do jiné oblasti, kde bych mohla využít i své ekonomické vzdělání. V době, kdy jsem se začala věnovat prodeji investičních drahých kovů, se psal rok 2013 a tenkrát nebyla u nás tato oblast investování ještě příliš známá a využívaná. 

Jakou největší výhodu mají investice do drahých kovů? 
Na světě neexistuje měna, která by sloužila jako všeobecně respektované platidlo tak dlouho jako zlato. Zlato je přijímáno všude a centrální banky je hromadí jako spolehlivou rezervu. Drahé kovy jsou už po tisíce let uznávaným platidlem a lidé se k nim stále vracejí jako k jistotě. Přeměna části peněz na zlaté, stříbrné a platinové slitky je tedy obzvláště v nejistých dobách jednou z nejbezpečnějších investic. Zároveň jde o skvělou formu zajištění například na důchod nebo jako věno pro děti či pro vnoučata. Každý by měl mít doma alespoň malou rezervu v této formě.

A co investice do diamantů? V poslední době se o nich také hodně mluví…. 
Investičními diamanty jsem začínala a samozřejmě, že i toto je cesta, jak bezpečně uložit své peníze. Diamanty jsou ale jako komodita o něco složitější a určování ceny není tak jednoduché jako u drahých kovů. Hraje tu roli více faktorů a také subjektivní pohled. 

Pokud se tedy vrátíme ke zlatu. Jak nakoupit bezpečně a na co si dát pozor? 
V první řadě je důležité, abychom se s klientem dostali ke shodě v tom, že je pro něj taková investice přínosem. Pokud by například chtěl peníze do zlata uložit na příliš krátkou dobu, nebude to dávat smysl. Vždy se snažím na osobní nebo on-line schůzce poskytnout maximum informací, abychom našli optimální řešení. Investování do drahých kovů je vhodné jako dlouhodobá investice, hodí se hlavně pro ty, kdo nemají příliš rádi adrenalin v tomto směru, chtějí mít svoji investici pod kontrolou, zajímá je především uchování hodnoty jejich majetku, chtějí mít něco mimo bankovní systém, výhodou je, že v turbulentních dobách cena zlata výrazně roste. Pokud se klient rozhodne, je důležité zvolit důvěryhodnou společnost, která má tradici a slitky vám nejen prodá, ale také je od vás vykoupí. Mojí volbou je společnost Golden Gate CZ a.s., která nabízí svým klientům investiční zlaté slitky, někdy též označované jako cihly, v gramážích od 1 g do 1000 g, stříbrné slitky od 100 g do 1000 g a jednouncové platinové slitky, a také investiční zlaté a stříbrné mince. Zlato má tu výhodu, že není potřeba je příliš vysvětlovat. Nejde o cenný papír se spoustou podmínek a propočtů. Investovat do zlata můžete jednorázově nákupem zlatých slitků nebo můžete spořit pravidelně i pár stovek měsíčně a postupně si slitky nakupovat pomocí flexibilního Komoditního účtu. S každou platbou se stáváte majiteli části slitku, po doplacení celého slitku si jej odnášíte a pokračujete dál ve spoření, nebo si slitky můžete nechat uložené u Golden Gate, je to zcela na vás. Není nic jednoduššího než si zlato odnést v kapse. Například investice za 2,5 milionu se vám vejde do krabičky od cigaret.  

Jak rychle mi Golden Gate umožní fyzický přístup k mému zlatu? 
Můžete je mít u sebe během několika dnů. A velkou výhodou Golden Gate je například i to, že pokud chcete prodat slitek nakoupený v Golden Gate, máte peníze druhý den na účtu. 

 Velmi zajímavé jsou také investice do stříbra a platiny…. 
Stříbro je velmi zajímavou komoditou, i když trh je v tomto případě podstatně menší než u zlata a má větší výkyvy. Stříbro je po ropě nejpoužívanější surovinou v průmyslu. Nevýhodou se zdá být, že se na ně vztahuje DPH, což je ovšem vyváženo jeho velkým potenciálem; často se používá v malých množstvích a recyklace se nevyplácí, přičemž jeho spotřeba roste. Platina je podobně jako zlato považována za bezpečnou investici. Investoři nakupují platinové slitky a mince kvůli zabezpečení svého portfolia. Stejně jako stříbro je i platina průmyslový kov. Je velmi těžká, má mimořádné vlastnosti, v průmyslu je prakticky nenahraditelná a co se týče jejího množství na zemi, je mnohem vzácnější než zlato a stříbro. 

Co pro vás osobně uspořené zlato znamená? 
Jistotu. Stabilitu a finanční rezervu. Svobodu a klidné spaní.

Máme za sebou období pandemie, mnohým z nás nedá spát blízkost válečného konfliktu. Jak tato situace ovlivňuje trh se zlatem? 
Už na začátku pandemie byl zvýšený zájem o drahé kovy a ten přetrvává. Byl dokonce nedostatek fyzického kovu, což se může opakovat. V obdobích nejistoty se vždy daří zlatu, přináší lidem jistotu. 

Jaké máte sny a vize do budoucna co se týče investičního chování Čechů? 
Bylo by skvělé, kdyby každá česká rodina měla alespoň kousek investičního zlata. Taková rezerva může pomoci v době, kdy se dostanete do úzkých, do finanční tísně, přijde nepředvídaná investice nebo nějaká událost, se kterou jste nepočítali.  

 

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK

Ocenění Českých Podnikatelek stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Auditor

Logo - ECOVIS FACTA

Hlavní partner

Logo - DATACLUE S.R.O.
Logo - Microsoft

Partneři

Logo - Auto Průhonice - autorizovaný dealer vozů Volvo
Logo - ATIRA CZ, spol. s r.o.
Logo - ASOCIACE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ A ŽIVNOSTNÍKŮ ČR
Logo - Barna Medical s.r.o.
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - ČSOB
Logo - Esthé – klinika plastické chirurgie
Logo - ETERNAL by Helena
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - EVOLVE
Logo - DANDELION
Logo - DOBRÁ TISKÁRNA
Logo - INCA COLLAGEN
Logo - IDC - FOOD, s.r.o.
Logo - IN-EKO TEAM s.r.o.
Logo - Kv.Řezáč, s.r.o.
Logo - OGILVY
Logo - Photodienst Brno
Logo - RUTEX CZ, s.r.o.
Logo - TALERS
Logo - VERE PRAGUE
Logo - ZÁMEK LOUČEŇ

Partneři slavnostního dne

Logo - Skanska Residential a.s.
Logo - ORLEN UNIPETROL
Logo - AGRA GROUP
Logo - SIKO KOUPELNY a.s.
Logo - SAXO, spol. s r.o.
Logo - Nadační fond Jany Zimové
Logo - TECHNOAQUA
Logo - MEDICAL PLUS, s.r.o.
Logo - BUSINESS KLUB UKRAJINA
Logo - KOLORKY
Logo - TROX Tech-Trade, s.r.o.
Logo - LUBRICANT s.r.o.
Logo - ASS TRUCK s.r.o.

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS

Mediální partner

Logo - AGE
Logo - Franchising.cz
Logo - TRADE NEWS
Logo - Inpublic Group
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - DENÍK
Logo - ČR PLUS
Logo - HORIZONT POINT
Logo - MADAM BUSINESS
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - BusinessInfo.cz