Loading...

Majitelka tiskárny ETIFLEX je odhodlaná dále svému regionu pomáhat...

31.03.2021

V samém srdci Moravy sídlí rodinná firma ETIFLEX jejíž majitelka Lucie Hotařová navázala na práci svých rodičů a úspěšně podnikání rozvíjí společně se svým manželem v duchu tradic, přitom s velkým  smyslem pro inovace a podporu regionu.

 Jaká je historie Vaší firmy, kde začal Váš podnikatelský příběh?
U zrodu naší tiskárny stál můj tatínek, který po desetiletích zaměstnání v tehdejších Moravských tiskařských závodech začal v roce 1991 podnikat. Skromné začátky v garáži našeho domu, kde na jednom tiskařském stroji ručně sázel první etikety pro vinaře, se postupně rozvinuly a dnes má naše tiskárna 30 zaměstnanců. Tatínek byl můj velký vzor, naučil mě udělat pro zákazníky maximum. Vždy měl na prvním místě zákazníka a jednal se ctí. Prioritou bylo dodržet slovo a usilovat o nejlepší kvalitu. To se mi vrylo pod kůži už v dětství, kdy jsem trávila spoustu volného času v tiskárně, protože rodiče byli zkrátka pořád v práci.

Dnes vedete firmu vy. Jaké to je podnikat s rodinou? Vidíte to jako jednoznačnou výhodu? Jak máte rozdělené role? 
V čele firmy jsem dnes spolu s manželem, všechna zásadní rozhodnutí samozřejmě děláme společně a firemní chod je neoddělitelně propojen s naším soukromým životem, tak jak to v rodinných firmách bývá. Co se týče každodenní pracovní náplně, tak to máme jasně rozděleno. Já mám na starosti obchodní část provozu a marketing, manžel zase zastřešuje oblast technologie a výrobní procesy.

Kdo jsou Vaši nejčastější zákazníci?
Sídlíme v Břeclavi, v srdci Jižní Moravy, což nás tak nějak osudově předurčilo ke spojení s oborem vinařství. Naše technologie má široké uplatnění, ale my jsme se specializovali na tisk etiket na víno. Díky tomu, že se jim věnujeme opravdu v 90% našich zakázek, máme bohaté zkušenosti a mezi vinaři už máme vybudované jméno.

Vytvořili jste aplikaci Živá etiketa. Můžete nám ji představit? 
Ano, na zahraničních projektech jsme se setkali s využitím augmentované, rozšířené reality na nápojových obalech a rozhodli jsme se tuto novinku zpřístupnit také našim vinařům. Prakticky jde o to, že etiketa při pohledu přes mobilní telefon oživne, rozhýbe se a rozezní. Vinaři tak mají novou možnost, jak prostřednictvím etikety komunikovat se svými zákazníky, mohou jim předat vzkaz, povyprávět o víně, představit svou filozofii. Obzvláště v dnešní době, je to velmi zajímavá cesta, kterou začínají progresivní vinaři využívat.

Gastronomie je v současnosti jedním z oborů, na které velmi výrazně působí dopady současné situace. Jak tento fakt ovlivnil Vaše podnikání? Během první vlny jste zorganizovali iniciativu „To si vypijeme“. Povězte nám něco o ní, jak byla úspěšná?
Na začátku koronavirové krize jsme byli jako paralyzovaní, vinaři jsou nejen naši zákazníci a chlebodárci, ale často také dobří přátelé. Proto jsme stále přemýšleli, jak bychom jim mohli pomoci v době, kdy jim opatření uzavřela několik prodejních kanálů a velmi omezila akce, které je živí. Vznikla jednoduchá myšlenka, že uděláme to, co umíme nejlépe, vytiskneme samolepky. A tak jsme vinařům rozdali desítky tisíc samolepek se vzkazem ke koncovým zákazníkům ve smyslu: „Děkujeme, že podporujete místní vinaře“, aby lidé při nákupu upřednostnili místní víno před zahraničním. K tomu jsme během pár dní s vinaři natočili virální video a vypustili projekt mezi lidi. Vinaři se s vervou zapojili, podpořili projekt sdílením a samolepky lepili na každý karton s vínem, který rozesílali po republice. Podařilo se nám do akce zapojit stovky vinařství a odezvy byly velmi povzbuzující. V další fázi vznikla velká soutěž o 3x dvě stovky unikátních vín, která vyvrcholila v prosinci 2020. Momentálně mi v hlavně zraje myšlenka, jak iniciativu posunout dále a využít ji pro dlouhodobou podporu českého a moravského vinařství, protože to je hlavní cíl v mém profesním životě.

Jaký je Váš vztah k online komunikaci?
Ze své podstaty s lidmi nejraději jednám z očí do očí a online komunikaci jsem nikdy moc nepropadla. Neholduji sociálním sítím a nemám ráda online meetingy. Se zákazníky se nejraději potkám vždy osobně, kdy energie proudí a vše se domluví rychleji. Naše tiskárna si vystačí s Facebookovou stránkou, kde občas našim věrným fanouškům ukážeme, co je nového. Mám ráda rodinnou a přátelskou atmosféru v práci, kterou se snažím udržet jak ve vztahu k zaměstnancům, tak zákazníkům. Jižní Morava je pověstná svou srdečností a v tomto duchu to cítím i já.

Máte nějaký lidský vzor, kdo je pro Vás vzorem a inspirací v podnikání
Jednoznačně je to můj tatínek. Moc mi chybí, že už s ním nemůžu probírat strasti, které podnikání přináší. A tak mi nezbývá než si představit, jak by danou situaci řešil právě on.

Co pro Vás v tomto atypickém čase znamená ocenění, které jste v soutěži OCP získala?


Ocenění mi udělalo obrovskou radost. Také jsem se utvrdila v tom, že má ochota pomáhat druhým má smysl. Následná upřímná gratulace ze strany zákazníků mi to ještě znásobila. Zůstávám však pokorná a zavázána svému regionu pomáhat dál.

Jak vnímáte projekt Ocenění Českých Podnikatelek a jak na vás zapůsobilo setkání s jeho  zakladatelkou Helenou Kohoutovou?
Paní Kohoutovou vnímám jako velmi výjimečnou ženu. Obdivuji její energii a úsilí, které vkládá do ocenění českých žen. Sama by si zasloužila ocenění.

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK

Ocenění Českých Podnikatelek stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Auditor

Logo - ECOVIS FACTA

Hlavní partner

Logo - Microsoft

Partneři

Logo - Auto Průhonice - autorizovaný dealer vozů Volvo
Logo - ATIRA CZ, spol. s r.o.
Logo - ASOCIACE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ A ŽIVNOSTNÍKŮ ČR
Logo - Barna Medical s.r.o.
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - ČSOB
Logo - Esthé – klinika plastické chirurgie
Logo - ETERNAL by Helena
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - EVOLVE
Logo - DANDELION
Logo - DOBRÁ TISKÁRNA
Logo - INCA COLLAGEN
Logo - IDC - FOOD, s.r.o.
Logo - IN-EKO TEAM s.r.o.
Logo - Kv.Řezáč, s.r.o.
Logo - OGILVY
Logo - Photodienst Brno
Logo - RUTEX CZ, s.r.o.
Logo - TALERS
Logo - VERE PRAGUE
Logo - ZÁMEK LOUČEŇ

Partneři slavnostního dne

Logo - Skanska Residential a.s.
Logo - ORLEN UNIPETROL
Logo - AGRA GROUP
Logo - SIKO KOUPELNY a.s.
Logo - SAXO, spol. s r.o.
Logo - Nadační fond Jany Zimové
Logo - TECHNOAQUA
Logo - MEDICAL PLUS, s.r.o.
Logo - BUSINESS KLUB UKRAJINA
Logo - KOLORKY
Logo - TROX Tech-Trade, s.r.o.
Logo - LUBRICANT s.r.o.
Logo - ASS TRUCK s.r.o.

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS

Mediální partner

Logo - AGE
Logo - Franchising.cz
Logo - TRADE NEWS
Logo - Inpublic Group
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - DENÍK
Logo - ČR PLUS
Logo - HORIZONT POINT
Logo - MADAM BUSINESS
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - BusinessInfo.cz