Loading...

NECHCETE SE TRÁPIT KOCOVINOU? SÁHNĚTE PO BIO VÍNU!

08.07.2021

Nejlepší bio vína světa se na váš stůl mohou dostat díky sympatické majitelce ORGANIC WINES Lence Uhrové. Vychutnat si můžete nejen biodynamická, ale i veganská a nesířená vína. Dozvíte se více o  jejich tajemství a proč například všechna vína nejsou pro vegany.   

Vaše společnost má unikátní koncept a cílí na všechny, kteří přemýšlejí jednak nad zdravotními dopady toho, co pijí a jedí, ale také nad dopadem zemědělské produkce na přírodu. Povězte nám něco více k vašemu konceptu. Jak to celé začalo?
Začalo to tak, že jsem sama vyhledávala především bio vína, protože obsahují menší množství síry, po které mě vždy velmi bolela hlava. Víno mám moc ráda, je to ušlechtilý nápoj, každé se svým příběhem, a toto byl nepříjemný závěr. Když jsem se probírala nabídkou bio vín na českém trhu, tak byla velmi úzká a nijak zvlášť kvalitní. Jednou jsem byla na veletrhu bio potravin a zamířila do oddílu s bio víny a tam našla víno, do kterého jsem se zcela zamilovala. Když mě vinař sdělil, kolik stojí, začala ve růst myšlenka, že bych si mohla otevřít obchod s bio víny.

V nabídce máte organická, bio i veganská vína. Jakým způsobem si vybíráte dodavatele?
Většinu svých dodavatelů znám osobně a setkala jsem se s nimi právě buď na výstavách, nebo jsem je navštívila ve vinařství. Dodavatele si vybírám především na základě sympatií. Někdy je naprosto patrné, že je to pro vinaře jen obchod a okamžitě vede rozhovor směrem, jaký jsem schopná zajistit odběr. Těch je díky bohu v bio světě velmi málo a vesměs je to případ velkých vinařství. Dodavatele, které mám v nabídce, jejich činnost naplňuje a díky tomu vznikají unikátní vína, protože každý vinař má svou filozofii a tu do výroby vína zapojuje. V poslední době se aktivně snažím kromě bio vín vyhledávat i veganská, biodynamická vína, nesířená a naturální vína. Je to zase další kro kupředu.

Která ze značek vašeho portfolia je vlajkovou lodí?
To je těžké říct, v každé zemi máme nějakou vlajkovou loď. Kdybych ale měla vybrat jednu značku, tak to bude asi italská Lunaria. Je v našem portfoliu snad nejdéle a lidé u ní zůstávají.

Jakými novinkami se můžete letos pochlubit?

 
Letos máme skvělé Veltlíny z vinařství Pratsch, německé biodynamické ryzlinky Bietighofer, spoustu nových portugalských vín a nyní připravujeme 5 nových moravských vín ze sklepa Veritas, která jsou naprosto neuvěřitelná za svou cenu, většinou jsou to polosladké výběry z hroznů. Pořád je na co se těšit.

V čem je pěstování organických vín náročnější a o kolik procent je zhruba jejich cena oproti běžné produkci vyšší?
Při pěstování bio vinné révy nese vinař větší riziko, že mu úrodu nějaký škůdce práci zničí. Prostředky, které se při pěstování bio vinné révy používají, jsou většinou na přírodní bázi a nemají takovou efektivitu. Odměnou je ale to, že se chemie nedostává do půdy a potom dále do spodních vod. Obecně náročnost spočívá v tom, že bio vinař musí přírodní postřiky aplikovat vícekrát. V mnohých případech je ale vyšší cena způsobená tím, že vinař révu hodně prostříhává, aby chuť hroznů byla koncentrovanější, nebo má nějakou jinou filozofii, která opět vede k redukci výnosu. To ale může dělat i vinař, který vyrábí konvenční vína. Odhaduji, že je cena bio vín zhruba o 20 % vyšší.

Specialitou v této oblasti jsou i veganská vína. Proč není každé víno vhodné pro vegany?
Během procesu výroby vína se kapalina filtruje přes látky zvané „čiřidla.“ Tento proces se používá k odstranění bílkovin, kvasnic, nežádoucích příchutí a barviv a jiných organických částic. Při výrobě vín patří mezi užívaná čiřidla zvířecího původu např. krev a kostní dřeň, kasein (mléčný protein) a chitin (vlákna ze skořápek korýšů), vaječný bílek, rybí olej, želatina (bílkoviny získané vařením zvířecích části), a vyzina (želatina z membrán měchýře ryb). Existují ale i rostlinná čiřidla, která umožňují vyrobit veganské víno. Uhlík, bentonit, vápenec, kaolin, rostlinný kasein, silikagel a zeleninové plakety jsou všechny vhodné alternativy.

Vaše portfolio zahrnuje především zahraniční značky. Jak si stojí ve srovnání s nimi naši producenti?
Vypadá to, že si zákazníci raději kupují moravské víno přímo u vinaře nebo v kamenném obchodě. U nás v eshopu se více prodávají zahraniční vína. Moravské vinaře ale máme rádi a snažíme se je podporovat. V době covidové pandemie jsme s mnohými navázali úzkou spolupráci. Trochu problém bude asi cena bio moravských vín ve srovnání s těmi bio zahraničními.

Jaké jsou vaše vize a plány do budoucna?
Jak už jsem naznačila, naše portfolio vín se posunuje o kousek dál v přírodním světe, do biodynamické a naturální kvality. Ráda bych, abychom v České republice přišli na krásu bio vín, aby je lidé začali aktivně sami vyhledávat a tím motivovali konvenční vinaře k větší šetrnosti při výrobě vín.

www.organic-wines.cz

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK

Ocenění Českých Podnikatelek stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Auditor

Logo - ECOVIS FACTA

Hlavní partner

Logo - DATACLUE S.R.O.
Logo - Microsoft

Partneři

Logo - Auto Průhonice - autorizovaný dealer vozů Volvo
Logo - ATIRA CZ, spol. s r.o.
Logo - ASOCIACE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ A ŽIVNOSTNÍKŮ ČR
Logo - Barna Medical s.r.o.
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - ČSOB
Logo - Esthé – klinika plastické chirurgie
Logo - ETERNAL by Helena
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - EVOLVE
Logo - DANDELION
Logo - DOBRÁ TISKÁRNA
Logo - INCA COLLAGEN
Logo - IDC - FOOD, s.r.o.
Logo - IN-EKO TEAM s.r.o.
Logo - Kv.Řezáč, s.r.o.
Logo - OGILVY
Logo - Photodienst Brno
Logo - RUTEX CZ, s.r.o.
Logo - TALERS
Logo - VERE PRAGUE
Logo - ZÁMEK LOUČEŇ

Partneři slavnostního dne

Logo - Skanska Residential a.s.
Logo - ORLEN UNIPETROL
Logo - AGRA GROUP
Logo - SIKO KOUPELNY a.s.
Logo - SAXO, spol. s r.o.
Logo - Nadační fond Jany Zimové
Logo - TECHNOAQUA
Logo - MEDICAL PLUS, s.r.o.
Logo - BUSINESS KLUB UKRAJINA
Logo - KOLORKY
Logo - TROX Tech-Trade, s.r.o.
Logo - LUBRICANT s.r.o.
Logo - ASS TRUCK s.r.o.

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS

Mediální partner

Logo - AGE
Logo - Franchising.cz
Logo - TRADE NEWS
Logo - Inpublic Group
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - DENÍK
Logo - ČR PLUS
Logo - HORIZONT POINT
Logo - MADAM BUSINESS
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - BusinessInfo.cz