Loading...

S RESPEKTEM K ZÁKAZNÍKOVI, ZAMĚSTNANCŮM I PŘÍRODĚ

27.01.2023

Majitel společnosti FLEXIPAL GROUP Tomáš Vojtěch začínal ve svém oboru doslova od píky. Dnes řídí firmu s dvěma stovkami zaměstnanců a jako jediný ve střední Evropě nabízí komplexní servis v paletovém hospodářství, a to nejen prostřednictvím české pobočky, ale i díky pobočkám na Slovensku, v Polsku Maďarsku.   


FLEXIPAL GROUP má unikátní koncept, který nemá v celé střední Evropě obdoby. Povězte nám, jak to celé funguje. . . 
Není tak složité to popsat, v praxi je to ovšem nemalý záběr. Základem palety, která sama o sobě je na počátku distribučního řetězce, je přirozeně dřevo. V našem podání začínáme tedy nákupem suroviny. Tou je kulatina. Dle sortimentu různého formátu, druhu dřeva a kvality. Následuje zpracování na pile na paletové komponenty. Poté výroba nespočtu typů palet dle potřeby a specifikace zákazníka. Plně automatizovaná, poloautomatizovaná nebo ruční. No a v našem portfoliu nechybí ani flotila nákladních aut pro vlastní dopravu. A když hovoříme o komplexnosti, tak bychom neměli opomenout ani opravy palet, které pro zákazníka zajišťujeme a tvoří nemalou část naší produkce. A stejně tak paletový outsourcing – klientovi celý servis kolem palet zajišťujeme službou. 

Pokud navíc uvažujete, že v souvislosti se zpracováním dřeva vzniká nějaký odpad a co se s ním děje, tak vězte, že vzniká, a i ten zpracováváme. Buď na palivové dřevo, štěpku nebo piliny. Poslední dvě jmenované komodity pak míří na další zpracování k našim obchodním partnerům, primárně do stavebního průmyslu. Tohle všechno ve čtyřech zemích.

Máte pobočky i v Polsku, na Slovensku, Maďarsku. Plánujete ještě další expanzi do zahraničí? 
A priori se tomu nebráníme. Avšak není to na pořadu dne. V rámci střednědobé strategie nás čekají investice do našich poboček v Siré u Plzně, na Slovensku i v centrálním působišti firmy, v Křoví u Velké Bíteše. Renovujeme stávající budovy, investujeme do nových udržitelných technologií, a právě na Slovensku nás čeká výstavba zcela nových prostor v novém areálu. Pokud bychom však měli zauvažovat o expanzi, pak velmi pravděpodobně zrovna na Slovensku nebo Polsku, kde si umíme představit rozvoj i do odlehlejších oblastí, které jsou nyní mimo náš dosah nebo jen velmi okrajově. 

A objektivně je také třeba říct, že další úvahy v tomto směru, tedy “expanze”, musí dle nás korelovat s děním na trhu. Poslední tři roky jsou tak turbulentní a velmi těžce předvídatelné, že počkáme na moment nebo momenty, od kterých se bude dát odrazit alespoň s nějakou přijatelnou mírou rizika.



Jak se zrodil celý koncept a co bylo prvním impulzem k založení firmy? 
Pohybuji se s mojí ženou v oboru přes dvacet let. Oba jsme zpočátku pracovali pro jednoho z významných hráčů na našem trhu. Prošli si “paletařinou” prakticky od píky. Včetně budování nových trhů v zahraničních lokacích. V té době se již ukazovalo, že náš entuziasmus a nápady se zcela nepotkávají s filozofií firmy, která se spíše chtěla soustředit na dané portfolio zákazníků a místní trh. Nebylo to hned, ale velmi pečlivě a korektně jsme se dohodli s majiteli na tzv. manažerském odkupu a založili Flexipal. Měli jsme odhodlání, bohaté obchodní i provozní zkušenosti a jasnou představu, jak firmu rozvíjet. Nelze však opomenout několik kolegů, kteří tvořili kostru týmu, které jsme “odkoupili” z původní firmy a kteří měli lví podíl na tom, že se vše úspěšně rozběhlo.

Kolik palet ročně projde vaší firmou? 
Na pět milionů kusů. Z toho přibližně 50 % činí výroba nových v různém provedení a typech. Zbytek jsou opravy.

Kolik na takovém množství materiálu pracuje rukou? Jaký máte počet zaměstnanců? 
Vezmeme-li v potaz celou skupinu, pak přibližně 200 pracovníků. To číslo je však pohyblivé dle útlumu a vrcholu sezóny. Výsledný stav, který tedy osciluje, avšak neklesá pod 160 zaměstnanců, doplňujeme především sezónními nebo agenturními pracovníky.

Kdo je vaším typickým klientem? Jsou to jen velké firmy? 
Základ produkce opravdu pokrývají velké společnosti. Tuzemské i nadnárodní. A je to přirozené, jelikož paleta jakožto přepravní produkt, případně s paletami poptávané služby nachází ponejvíce uplatnění právě ve velkých společnostech primárně s výrobním programem. Na druhou stranu máme v portfoliu i řadu menších, či středních firem lokálního charakteru. Zakládáme si na vztahu a vzájemné efektivitě obchodu. A pokud se tyto atributy potkají, je nám jedno, jak velký náš zákazník je. Vážíme si ho.

Máte nějaké projekty, které se vymykají běžné činnosti? 
Ano, ale zatím o dvou z nich nechci mluvit. Jsou ve fázi příprav a rádi bychom jejich komunikaci nechali na ten správný moment. Zmíním však plně automatickou třídící linku, kterou jsme si sami navrhli a aktuálně dokončili výrobu prototypu. Nyní testujeme a jednáme o dodávkách již s prvními zákazníky. Jak vyplývá z názvu linka dokáže selektovat defektní palety a firmám ušetří nejen mnoho starostí s jakostí, ale i samotnou pracovní silou, které zrovna dostatek v posledních letech není. Další projekt směřuje dovnitř firmy a již jsem naznačil výše. Nové investice do budov i technologií míří k vyšší udržitelnosti. Uhlíková neutralita je něco, co nás zajímá už jen proto, že pracujeme s přírodním materiálem. Jednak budujeme retenční nádrže na zachycování a další využívání vody. Dále na všechny střechy umisťujeme solární panely. Soustředíme se na bezodpadové zpracování surovin.



Jaká je filozofie vaší firmy? 
Podporovat logistické procesy našich klientů. Zajišťovat vysokou jakost výrobků a služeb v daném místě i čase. Být tak dodavatelem, který rozumí potřebám klienta. To vše s plným respektem právě k zákazníkovi, zaměstnancům a přírodě.

Co je pro vás největší motivací a hnacím motorem?
Obor mě i manželku baví a potkalo se to. A i když je to mnohdy nahlíženo už jako klišé, tak my opravdu děláme to, co je zároveň naše hobby. No a pak tu jsou zákazníci, naši zaměstnanci a jejich rodiny. To je závazek na jedné straně, ale radost a “dobíječ” baterek na straně druhé. Jejich spokojenost je úžasnou motivací.

Jaké máte plány a vize do budoucna?  
Leccos jsem naznačil již výše. Z toho, co tu možná ještě nezaznělo a mělo by, tak například renovace nové administrativní budovy (již probíhá) v sídle společnosti ve Křoví. Tísníme se už nějaký ten rok ve velmi skromných, původních prostorách a nová budova, nové kanceláře je něco, co si zaslouží nejen zaměstnanci, ale i zákazník či dodavatel, který k nám dorazí. Navíc se moc těším na to, že firma samotná dostane vůči svému okolí důstojný “look”. Z těch nemateriálních plánů zmíním proces zastupitelnosti, který postupně budujeme a je naprosto klíčový pro zdárný chod firmy i do budoucna. Mít ty správné lidi a fungující tým je obrovská chemie, a tak tento úkol stavím nad všechno budování.

www.flexipal.com

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK

Ocenění Českých Podnikatelek stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Auditor

Logo - ECOVIS FACTA

Hlavní partner

Logo - DATACLUE S.R.O.
Logo - Microsoft

Partneři

Logo - Auto Průhonice - autorizovaný dealer vozů Volvo
Logo - ATIRA CZ, spol. s r.o.
Logo - ASOCIACE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ A ŽIVNOSTNÍKŮ ČR
Logo - Barna Medical s.r.o.
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - ČSOB
Logo - Esthé – klinika plastické chirurgie
Logo - ETERNAL by Helena
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - EVOLVE
Logo - DANDELION
Logo - DOBRÁ TISKÁRNA
Logo - INCA COLLAGEN
Logo - IDC - FOOD, s.r.o.
Logo - IN-EKO TEAM s.r.o.
Logo - Kv.Řezáč, s.r.o.
Logo - OGILVY
Logo - Photodienst Brno
Logo - RUTEX CZ, s.r.o.
Logo - TALERS
Logo - VERE PRAGUE
Logo - ZÁMEK LOUČEŇ

Partneři slavnostního dne

Logo - Skanska Residential a.s.
Logo - ORLEN UNIPETROL
Logo - AGRA GROUP
Logo - SIKO KOUPELNY a.s.
Logo - SAXO, spol. s r.o.
Logo - Nadační fond Jany Zimové
Logo - TECHNOAQUA
Logo - MEDICAL PLUS, s.r.o.
Logo - BUSINESS KLUB UKRAJINA
Logo - KOLORKY
Logo - TROX Tech-Trade, s.r.o.
Logo - LUBRICANT s.r.o.
Logo - ASS TRUCK s.r.o.

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS

Mediální partner

Logo - AGE
Logo - Franchising.cz
Logo - TRADE NEWS
Logo - Inpublic Group
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - DENÍK
Logo - ČR PLUS
Logo - HORIZONT POINT
Logo - MADAM BUSINESS
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - BusinessInfo.cz