Loading...

Šperk z rukou autora korunky pro Miss Universe

13.05.2021

O tvorbě, nadčasovém designu, skutečné i emocionální hodnotě šperku jsme si povídali s kreativním designérem BERGL DIAMONDS, soudním znalcem v oboru drahých kamenů Alešem Berglem.

 V oboru se pohybujete ji třicet let. Co vás přivedlo k vaší profesi?
V první fázi to byla nejspíš přirozená zvědavost, kreativita a nespoutanost. Lákala mě ta veliká míra svobody. To, že mohu tvořit podle svých představ. A také široké pole možností, které je dané velkým množství materiálů, co se dají mezi sebou kombinovat.

V čem je váš přístup výjimečný?
Myslím, že je to především v komunikaci s klientem, kterému umíme nabídnout za jeho peníze to nejkvalitnější a nejlepší řešení co se týče zpracování, materiálů i kamenů. Snažíme se co nejvíce o klientovi dozvědět, přiblížit se jeho představám a vysvětlit mu v čem je hodnota šperku. Na internetu se denně setkáváte s mnoha lživými reklamami, proto považujeme za důležité vysvětlit svým zákazníkům, jak poznají kvalitu. Jsme malá firma a naší cestou je férové jednání, kvalita, neotřelý design a především vlastní tvorba.

V tom případě se k vám klienti určitě rádi vracejí. . .
Ano, budujeme dlouhodobé vztahy, které se dokonce přenášejí do dalších generací. Máme zákazníky, kteří si koupili nějakou drobnost, pak přišli pro zásnubní prsten a dnes u nás nakupují jejich děti.

Pokud chci něco výjimečného, osobní šperk. Jak taková probíhá proces tvorby?


Důležitá je konzultace, která teď často probíhá buď po telefonu, nebo jako videohovor. Museli jsme se stejně jako všichni ostatní složité době přizpůsobit. Osobně se ovšem těším na setkávání v showroomu a přímý kontakt s klientem. Poté co zjistíme, jakou má klient představu, vytvoříme návrhy, vizualizace a ty mu následně prezentujeme.

Máte za sebou mnoho zajímavých spoluprací a zahraničních zkušeností. Vytvářel jste dokonce korunku pro celosvětové finále Miss Universe. . .
Pokud zmiňujete právě Miss Universe, tak ten příběh okolo královen krásy začal již v roce 2009 Tiárou pro Miss Slovensko, spolupráce pak pokračovala i následující rok a v roce 2014 to už byla tiára pro Miss Universe. Byla to velmi zajímavá a náročná práce. Dokázal jsem se zhmotnit svůj nápad, který stál na velmi speciálním brusu českého křišťálu. A abych nezapomněl, mé jméno je spojeno i s korunkou pro Miss USA.

Ta korunka působí jako by byla určena pro ledovou královnu, je skutečně výjimečná. Co bylo na realizaci nejnáročnější?
Velmi náročné bylo vybrousit ty krystaly způsobem jaký jsem navrhnul. Brousili je v Turnově mistři na brus kamenů. Diamanty, křišťály a modré topazy působily neuvěřitelně silným dojmem a celá tiára vážila 1,7 kg. Vyvinul jsem navíc speciální mechanismus, díky kterému se dala zvětšovat a zmenšovat. Korunka měla velký úspěch a Donald Trump se vyjádřil, že mu silueta tiáry připomíná Manhattan.

Spolupracoval jste také s Blankou Matragi. O co přesně šlo?
Pracoval jsem na realizaci návrhů této světoznámé módní návrhářky a výtvarnice. Kolekce Octopus byla velmi technologicky i řemeslně náročná a bylo na ni použito 700 safírů ve dvanácti odstínech. Kolekce byla inspirována podmořským světem a obsahovala prsten, náušnice a náhrdelník, pak to byla ještě kolekce Klávesy inspirovaná Kupkou. Šperky z bílého zlata osázené zelenými turmalíny, černými onyxy, bagetovými diamanty a kulatými brilianty byly velmi impozantní.

V současné době jste dokončil kolekci sedmi šperků inspirovanou mandalami a drahé kameny jste vyměnil pro tento projekt za zajímavou technologii smaltu. . .
Jde o nejnovější spolupráci s Helas. Po úspěšné kolekci luxusních šperků „HRDÝ LEV“ jsme vytvořili velmi sofistikovanou a ženskou kolekci, která je inspirována mandalami pro Cosmopolitan Executive Helas Ladies Club od La Petien Petry Volenec Němečkové. Pod značkou ETERNAL BY HELENA nově vznikají šperky, které mají kromě své estetické hodnoty i hluboký duchovní přesah. Rád zkouším, co jsem nikdy nedělal a hledám nové způsoby, přístupy jak k materiálu, tak k tématu. Sterlingové stříbro v tomto případě nahradilo zlato, protože je lehčí a dostupnější a ruční malba smaltovaných šperků dělá z každého kousku neopakovatelný originál.

Co pro vás znamená šperk?
Je to pro mě jedinečná investice do krásy a emocí.

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK

Ocenění Českých Podnikatelek stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Auditor

Logo - ECOVIS FACTA

Hlavní partner

Logo - DATACLUE S.R.O.
Logo - Microsoft

Partneři

Logo - Auto Průhonice - autorizovaný dealer vozů Volvo
Logo - ATIRA CZ, spol. s r.o.
Logo - ASOCIACE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ A ŽIVNOSTNÍKŮ ČR
Logo - Barna Medical s.r.o.
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - ČSOB
Logo - Esthé – klinika plastické chirurgie
Logo - ETERNAL by Helena
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - EVOLVE
Logo - DANDELION
Logo - DOBRÁ TISKÁRNA
Logo - INCA COLLAGEN
Logo - IDC - FOOD, s.r.o.
Logo - IN-EKO TEAM s.r.o.
Logo - Kv.Řezáč, s.r.o.
Logo - OGILVY
Logo - Photodienst Brno
Logo - RUTEX CZ, s.r.o.
Logo - TALERS
Logo - VERE PRAGUE
Logo - ZÁMEK LOUČEŇ

Partneři slavnostního dne

Logo - Skanska Residential a.s.
Logo - ORLEN UNIPETROL
Logo - AGRA GROUP
Logo - SIKO KOUPELNY a.s.
Logo - SAXO, spol. s r.o.
Logo - Nadační fond Jany Zimové
Logo - TECHNOAQUA
Logo - MEDICAL PLUS, s.r.o.
Logo - BUSINESS KLUB UKRAJINA
Logo - KOLORKY
Logo - TROX Tech-Trade, s.r.o.
Logo - LUBRICANT s.r.o.
Logo - ASS TRUCK s.r.o.

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS

Mediální partner

Logo - AGE
Logo - Franchising.cz
Logo - TRADE NEWS
Logo - Inpublic Group
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - DENÍK
Logo - ČR PLUS
Logo - HORIZONT POINT
Logo - MADAM BUSINESS
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - BusinessInfo.cz