Loading...

V DOBRÉ TISKÁRNĚ JSTE V DOBRÝCH RUKÁCH

28.01.2022

Majitel firmy Dobrá Tiskárna  Jiří Švec dělá věci opravdově s maximálním nadšením, energií. Pro své klienty je schopen vytisknout prakticky cokoliv ať už jde jen o vizitky, etikety nebo velkoformátový tisk jako například billboard.

V segmentu polygrafie patří skupina, ve které je i Vaše firma mezi úspěšné hráče a leadery trhu. Jaký typ zakázek řešíte nejčastěji?
Vzhledem k tomu, že naší nejsilnější zbraní oproti konkurenci je naše know how v celém výrobním procesu polygrafie. Skupina vlastní výrobní areál v Plzni i v Praze, tak přicházejí zakázky skutečně velmi různorodé. Tiskneme od vizitek, letáků, brožur, katalogů, krabiček, etiket, plachet, billboardů, roll-up bannerů i potisky aut a marketingové materiály. Naše tisky na plachtách zdobily například tenisový turnaj Livesport Prague Open, dělali jsme také kompletní tiskový servis pro golfový Czech Masters. Všechny brožury, programy, denní zpravodajství a další tisky. Toto propojení nejen se sportem nás velice baví.

Pokud si jako klient chci tyto možnosti prohlédnout, osahat, nebo se jen dozvědět více. Jak to probíhá?  
Pro naše klienty jsou k dispozici zdarma telefonické konzultace, případně je možné domluvit si osobní schůzku, zaslání vzorků, nebo setkání přímo v našem areálu v Plzni na dálničním přivaděči Nýřany nebo v Praze. V současné době nabízíme všechny druhy tisku ať už ofsetový, flexotisk či digitální tisk včetně velkoformátového pod jednou střechou, což umožňuje zákazníkům realizovat rozmanité projekty s centralizovanou kontrolou kvality. Vytvořili jsme stabilní polygrafický komplex, který se svou širokou nabídkou služeb, kvalitou používaných materiálů, standardizací výroby, výstupní kontrolou, záručními podmínkami a technologickým vybavením patří mezi nejspolehlivější partnery na trhu. Navíc se teď můžeme pochlubit i Certifikátem prověřené společnosti.

 

Dobrá Tiskárna s.r.o je součástí mediální skupiny EuroNova Group, kterou tvoří dceřiné společnosti jejichž posláním je reklama a polygrafie. Povězte nám, jaké byly vaše podnikatelské začátky? 
Můj začátek a chuť pustit se do podnikání ovlivnila zásadně jedna zkušenost z devadesátých let, kdy jsem šel na brigádu do jedné soukromé firmy a dostával asi 36 korun za hodinu. Vydržel jsem tam čtrnáct dní a pochopil, že to není nic pro mě. Uběhl nějaký čas a naskytla se mi příležitost začít podnikat v distribuci potravinových doplňků. Měl jsem měsíc před maturitou, a přesto jsem se do toho pustil naplno. Tak moc se mi dařilo, že jsem za první čtyři měsíce vydělal devadesát tisíc. Pracoval jsem prakticky pořád. Měl jsem velmi mnoho obchodních rozhovorů denně a pochopil jsem, že záleží jen na mně, kolik peněz vydělám, že to nemá limit. Během prvních dvou let jsem se dostal na třetí pozici ve firmě a rozšířil obchodní tým mnoho lidí. Za tímto výsledkem bylo opravdu hodně obchodních schůzek a investované energie. Měl jsem to štěstí a absolvoval roční kurz s Jimem Rohnem, úžasným člověkem, který dokázal motivovat miliony lidí. Dále mě inspiroval například Tony Robbins, americký filatrop a životní kouč.

Když si vzpomenete na dětství a studentská léta, jaké byly vaše vysněné profese a co vás nakonec dovedlo k oboru, ve kterém jste se prosadil? 
Vyloženě vysněnou profesi jsem neměl. Hodně mě ovlivnila atletika, které jsem se věnoval na sportovní škole. Náš trenér a učitel Jaroslav Melša z nás tenkrát dokázal vyždímat to nejlepší, naučil nás nevzdávat to.

Měl jste jasno hned od začátku kariéry, kam chcete směřovat? 
Vlastně ano. Dělám od začátku vlastně stále totéž – obchod. Zdravá výživa a výživové doplňky, to pro mě vždy byla dlouho srdeční záležitost. Původně jsem studoval stavební průmyslovku a ten výběr oboru byl ovlivněn především profesí mého tatínka, který je stavař. Stavět domy se mi jevilo jako dobrý nápad. Současně s podnikáním v obchodu s výživovými doplňky a po střední škole stavební jsem tedy začal studovat na Českém vysokém učení technickém obor Pozemní stavby – architektura. Absolvoval jsem, ale jen dva semestry a pak zvítězila vidina peněz, které si mohu vydělat obchodováním, a hlavně možnost okamžité větší svobody. Dnes se mi však při obchodování s nemovitostmi moje minulost náramně hodí.

Jak vás osobně podnikání změnilo?
Naučilo mě plánovat si svůj čas stejně pečlivě jako byznys. Stejně jako plánuji své podnikání si plánuji i osobní život. Naučil jsem se rozlišovat své role a každé z nich věnovat pozornost. Jsem otec, manžel, milenec své ženy, sportovec, kamarád… Podnikání mi pomohlo i můj osobní život vnímat jako nádherný projekt. Někteří lidé mají skvělý byznys, fungující firmu a v osobním životě nepořádek, nebo nevyváženost. Já osobně mám plán – co se chci naučit, co chci zlepšit, jak zdravě jíst, jak se věnovat rodině, jak myslet… Stanovuji si cíle, čeho bych chtěl v jednotlivých oblastech dosáhnout.     

Co vás motivuje? 
Mít svobodu a volnost. Volný čas, kdy chci, a být přitom finančně zajištěný. Mít svobodu volby ve všech oblastech. Chci si vybírat bez limitů, jak budu žít, na jak dlouho a kam budu cestovat, kdo budou moji přátelé a lidé, se kterými trávím soukromý i pracovní čas.

Jaký nejtěžší moment jste musel v podnikání překonat? 
To je pro mě asi nejtěžší otázka. Těch momentů bylo mnoho. Nejintenzivněji si ale vybavuji situaci z doby, kdy mi bylo jednadvacet let, psal se rok 1996, vydělával jsem zajímavé částky, ale pak přišlo několik špatných rozhodnutí a já najednou zůstal bez prostředků. Měl jsem splátku na auto 17 000 měsíčně, výdaje ve firmě, hypotéku s úrokem téměř osm procent. Najednou jsem neměl peníze vůbec na nic, ani na jídlo. Tenkrát jsem pochopil, že se musím nejdříve uklidnit, dostat do pohody, více přemýšlet, a pak jsem vyrazil do terénu a dokázal během čtyř měsíců opět všechno nastartovat a vydělat potřebné peníze. Ta zkušenost mě hodně ovlivnila do budoucna.

 

Jaké vlastnosti vás předurčily k tomu, že jste ve svém oboru dnes úspěšný? 
Myslím, že se moje osobnost formovala hodně tím, co jsem zažil v dětství. Moje maminka začala mít zdravotní problémy, když mi bylo osm let. Bylo jí tenkrát pětatřicet a dostala rakovinu. Po dvanácti letech, co s nemocí bojovala, umřela. Bylo mi dvacet. Naučil jsem se už v dětském věku, jak pracovat se špatnými zprávami, jak přežít pod velkým tlakem a ve velkém stresu. Naučil jsem se s tím pracovat tak, abych dokázal být i přesto šťastný. Od své mámy jsem se naučil, že bojovat se musí do poslední chvíle. Tento zážitek mě formoval a už nikdy později mi žádný problém nepřipadal tak silný.

Co vám dává sílu těžkosti překonávat a jít dál, jakým způsobem hledáte řešení? 
Dnes je mi šestačtyřicet, a to, jak dnes odpovím, se týká tohoto období. Před deseti lety by to bylo jiné a bude to jiné i za dalších deset let. Dnes je to tak, že mě nejvíc motivuje moje rodina, a to ta širší, ta úzká – moje žena a dvě děti. Velkou motivací je udržet si náš životní styl, standart a mít více a více volného času. 

Na která svá osobní rozhodnutí v rámci podnikání jste pyšný? 
Na ta, která jsem udělal intuitivně. Cítím přesně, kdy je to rozhodnutí dobré.

Musel jste se něčeho kvůli kariéře vzdát? 
Začal jsem s podnikáním opravdu velmi brzy a nikdy jsem neměl žádné volno ani studentský život. Začínal jsem podnikat už měsíc před maturitou a trávil jsem s lidmi z práce veškerý svůj volný čas. Od devatenácti do dvaatřiceti let jsem neměl žádný osobní život. Všechno se točilo okolo práce. Tenkrát mě to hrozně bavilo, ale už bych to nikdy v životě nechtěl opakovat. Také jsem nezažil nikdy pocit, že nemám zodpovědnost. Nikdy jsem neměl možnost jen tak odjet, vypnout si telefon. Rád bych to jednou dopřál alespoň svým synům.

Vaše osobní filozofie nebo pomyslné desatero, něco, čeho se v tomto směru držíte celý život? 
Je důležité mít správné návyky a vybudovat si denní rituály, ať už je to cvičení, zdravá strava, čas na sebe. Také je potřeba rozvíjet své vztahy a hodně se smát. Zásadní je pro mě vědět, kam směřuji, a to nejen dnes, ale v tomto měsíci, v tomto roce, v životě… Je důležité udělat vše pro to, aby vám nic nevzalo pozornost na to, co právě děláte. Žít přítomným okamžikem. Užít si každou chvíli. Potřebuji věřit, že to, co dělám, tak dělám, jak nejlépe umím a když něco nevyjde, tak to prostě udělám znovu. Být denně vděčný za vše co mám. Je dobré zbavit se křivd, které cítíme ať už vůči okolí, nebo vůči sobě.   

Co považujete za úspěch? 
Úspěch měřím svým volným časem při dosažení stálého ekonomického růstu v podnikání. Tím, jak dlouho jsem mohl mít volno a jakým způsobem jsem si jej užil. A to vše ovšem při udržení rostoucího   životního standardu. Pokud by byl růst firmy byl větší než v uplynulém roce, ale já měl méně volna, tak to pro mě nebude navzdory dobrému hospodářskému výsledku úspěšný rok.

Jak se vám osobně daří relaxovat, ventilovat stres, jak odpočíváte, jaké máte koníčky? 
Potřebuji mít čas jen sám pro sebe a pak také chci co nejvíce času trávit s rodinou dětmi a lidmi, které mám rád.  Základem jsou dobré vztahy v rodině. Hodně si povídáme. Například se ženou máme takový rituál – manželské úterý. Začali jsme spolu hrát beachvolejbal, pak jdeme na večeři, do kina nebo třeba na hotel. Snažíme se být jen spolu. Hodně cestujeme. S kamarády hraji tenis nebo golf. 

 

Máte nějakou radu, která funguje v případě, že se člověk nebo firma ocitnou v krizové situaci, která v první chvíli působí beznadějně? 
Nejdříve je potřeba si dát odstup, dostat se do mentální i fyzické pohody. Dát si třeba dobré jídlo, zacvičit si, pustit dobrou muziku. Prostě se odpoutat od problému – vnímejme ho jako výzvu. Druhá fáze je spojit se s odborníkem s osobními zkušeností s někým, kdo se této v podobné situaci už ocitl a vyřešil ji. Poté teprve problém – z mého pohledu výzvu začnu řešit.   

Jaké máte plány a vize v souvislosti s vaší firmou a co je pro vás prioritou?  
Momentálně mám dvě firmy. Podnikám v realitách a také vlastním dobrou Tiskárnu a hlavně mám dvě malé děti. Ted mi jde především o to, abychom si s rodinou mohli udržet životní standard a měli jsem volný čas, stačí každoroční růst o pár procent. Do budoucna bych se chtěl čím dál tím méně podílet na operativě ve firmě. Rád bych měl více volna pro sebe a svou rodinu. To je pro mě teď nejdůležitější.

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK

Ocenění Českých Podnikatelek stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Auditor

Logo - ECOVIS FACTA

Hlavní partner

Logo - Microsoft

Partneři

Logo - Auto Průhonice - autorizovaný dealer vozů Volvo
Logo - ATIRA CZ, spol. s r.o.
Logo - ASOCIACE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ A ŽIVNOSTNÍKŮ ČR
Logo - Barna Medical s.r.o.
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - ČSOB
Logo - Esthé – klinika plastické chirurgie
Logo - ETERNAL by Helena
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - EVOLVE
Logo - DANDELION
Logo - DOBRÁ TISKÁRNA
Logo - INCA COLLAGEN
Logo - IDC - FOOD, s.r.o.
Logo - IN-EKO TEAM s.r.o.
Logo - Kv.Řezáč, s.r.o.
Logo - OGILVY
Logo - Photodienst Brno
Logo - RUTEX CZ, s.r.o.
Logo - TALERS
Logo - VERE PRAGUE
Logo - ZÁMEK LOUČEŇ

Partneři slavnostního dne

Logo - Skanska Residential a.s.
Logo - ORLEN UNIPETROL
Logo - AGRA GROUP
Logo - SIKO KOUPELNY a.s.
Logo - SAXO, spol. s r.o.
Logo - Nadační fond Jany Zimové
Logo - TECHNOAQUA
Logo - MEDICAL PLUS, s.r.o.
Logo - BUSINESS KLUB UKRAJINA
Logo - KOLORKY
Logo - TROX Tech-Trade, s.r.o.
Logo - LUBRICANT s.r.o.
Logo - ASS TRUCK s.r.o.

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS

Mediální partner

Logo - AGE
Logo - Franchising.cz
Logo - TRADE NEWS
Logo - Inpublic Group
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - DENÍK
Logo - ČR PLUS
Logo - HORIZONT POINT
Logo - MADAM BUSINESS
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - BusinessInfo.cz