Loading...

V létě znatelně ubylo osobních bankrotů i bankrotů živnostníků

09.09.2022

Praha, 6. září 2022 – V srpnu bylo v České republice vyhlášeno 63 bankrotů obchodních společností, 393 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 1 044 osobních bankrotů. Zatímco u obchodních společností jde o stejný počet jako v červenci, počty bankrotů fyzických osob podnikatelů a osobních bankrotů zaznamenaly meziměsíční nárůst, který je však ovlivněn  nízkým počtem  bankrotů v červenci. Zároveň bylo vyhlášeno 93 návrhů na bankrot obchodních společností, 373 návrhů na bankrot fyzických osob podnikateů a 1 084 návrhů na osobní bankrot. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou pravidelně provádí společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

Počet bankrotů obchodních společností byl v srpnu shodný s předchozím měsícem a zároveň druhý nejvyšší v tomto roce. Počet návrhů na bankrot zde oproti červenci vzrostl o 35 % na 93, což je v porovnání s ostatními měsíci tohoto roku lehce nadprůměrná hodnota. „V příštích měsících tak očekáváme jen mírné zvýšení počtu firemních bankrotů, případně jejich stagnaci,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF. Za prvních 8 měsíců tohoto roku zbankrotovalo 480 obchodních společností, to je o 15 méně než za stejné období loňského roku, ale více než v předpandemickém roce 2019. Počet návrhů na bankrot obchodních společností se v posledních dvou letech mírně zvyšuje. V prvních osmi měsících roku 2020 jich bylo podáno 549, loni šlo o 673 návrhů a v letošním roce je to již 700 návrhů.

V posledních 12 měsících byly bankrotem nejvíce ohroženy společnosti v Olomouckém kraji, kde zbankrotovalo 27 firem na 10 tisíc existujících a v Praze, kde šlo o 23 firem na 10 tisíc. Olomoucký kraj zároveň zaznamenal nejvyšší meziroční růst bankrotů firem, a to o 138 %. Nejméně byly bankrotem ohroženy společnosti v Královéhradeckém kraji, ve kterém připadlo pouze 9 bankrotů na 10 tisíc firem.

Živnostníků bankrotuje méně, kromě Moravskoslezského kraje

Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů se oproti červenci zvýšil o 63 (o 19 %) na 393. I přesto jde o nižší hodnotu, než vloni. Letošní průměr je 449 bankrotů za měsíc. „V posledních dvou měsících se poprvé od dubna roku 2019 dostal počet bankrotů živnostníků pod 4 stovky, přičemž ani počet insolvenčních návrhů nenaznačuje, že by v dalších měsících mělo dojít k navýšení,“ dodává Věra Kameníčková. Pokles bankrotů živnostníků je znatelný také při porovnání počtu bankrotů za prvních 8 měsíců roku. V roce 2020 byl v tomto období vyhlášen bankrot  u 5 088 živnostníků, loni za to bylo u 4 314 živnostníků a letos zbankrotovalo pouze 3 594 živnostníků, což je navíc rovněž  výrazně méně než před vypuknutím pandemie.

CELOU TISKOVOU ZPRÁVU SI MŮŽETE PŘEČÍST ZDE

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK

Ocenění Českých Podnikatelek stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Auditor

Logo - ECOVIS FACTA

Hlavní partner

Logo - Microsoft

Partneři

Logo - Auto Průhonice - autorizovaný dealer vozů Volvo
Logo - ATIRA CZ, spol. s r.o.
Logo - ASOCIACE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ A ŽIVNOSTNÍKŮ ČR
Logo - Barna Medical s.r.o.
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - ČSOB
Logo - Esthé – klinika plastické chirurgie
Logo - ETERNAL by Helena
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - EVOLVE
Logo - DANDELION
Logo - DOBRÁ TISKÁRNA
Logo - INCA COLLAGEN
Logo - IDC - FOOD, s.r.o.
Logo - IN-EKO TEAM s.r.o.
Logo - Kv.Řezáč, s.r.o.
Logo - OGILVY
Logo - Photodienst Brno
Logo - RUTEX CZ, s.r.o.
Logo - TALERS
Logo - VERE PRAGUE
Logo - ZÁMEK LOUČEŇ

Partneři slavnostního dne

Logo - Skanska Residential a.s.
Logo - ORLEN UNIPETROL
Logo - AGRA GROUP
Logo - SIKO KOUPELNY a.s.
Logo - SAXO, spol. s r.o.
Logo - Nadační fond Jany Zimové
Logo - TECHNOAQUA
Logo - MEDICAL PLUS, s.r.o.
Logo - BUSINESS KLUB UKRAJINA
Logo - KOLORKY
Logo - TROX Tech-Trade, s.r.o.
Logo - LUBRICANT s.r.o.
Logo - ASS TRUCK s.r.o.

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS

Mediální partner

Logo - AGE
Logo - Franchising.cz
Logo - TRADE NEWS
Logo - Inpublic Group
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - DENÍK
Logo - ČR PLUS
Logo - HORIZONT POINT
Logo - MADAM BUSINESS
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - BusinessInfo.cz