Loading...

V listopadu zbankrotovalo téměř o třetinu více firem než v říjnu

09.12.2022

Zvýšil se i počet bankrotů živnostníků a osobních bankrotů

 

 

Praha, 7. prosince 2022 – V listopadu bylo v České republice vyhlášeno 64 bankrotů obchodních společností, 427 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 1 099 osobních bankrotů. Zároveň bylo podáno 102 návrhů na bankrot obchodních společností, 465 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů a 1 121 návrhů na osobní bankrot. U všech kategorií došlo k meziměsíčnímu nárůstu bankrotů i insolvenčních návrhů. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.czkterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

Počet bankrotů firem se v listopadu oproti předchozímu měsíci zvýšil o 15 na 64, což je také o 5 více než celoroční průměr. „K poměrně výraznému meziměsíčnímu zvýšení došlo i u návrhů na bankrot, kde se počet zvýšil z říjnových 77 na listopadových 102, přičemž celoroční průměr je 86. Více návrhů na firemní bankrot bylo letos podáno pouze v únoru a březnu. Vyšší počet návrhů na bankrot je předzvěstí nárůstu bankrotů v dalších měsících,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Mezi většími firmami, u kterých byl v listopadu vyhlášen bankrot, byla například společnost ACG-Real. „Insolvenční řízení zde probíhalo od letošního srpna, návrh na bankrot podala firma sama. Bankrot byl vyhlášen také například u plzeňské firmy OMEGA C+M, která od roku 2016 eviduje záporný kapitál a insolvenční návrh sama na sebe podala letos v září,“ popisuje Jan Cikler, vedoucí datového oddělení portálu www.informaceofirmach.cz. Insolvenční návrhy pak byly podány například na firmy MK strategic nebo BP Lumen.

Celkově letos od začátku roku do konce listopadu zbankrotovalo 646 firem, o 95 méně než ve stejném období loňského roku.

V posledních 12 měsících zbankrotovalo v poměru k celkovému počtu nejvíce obchodních společností v Olomouckém kraji, konkrétně šlo o 23,7 bankrotů na 10 tisíc aktivních subjektů. Následuje Moravskosleszký kraj s 20,9 bankrotů a Praha s 20,8 bankrotů na 10 tisíc firem. Bankrotům se nejvíce vyhýbaly firmy ve Středočeském kraji, kde za posledních 12 měsíců připadlo pouze 8,6 bankrotů na 10 tisíc aktivních subjektů a v Královéhradeckém kraji, kde šlo o 9,6 bankrotů.

Z hlediska bankrotů byla za posledních 12 měsíců nejohroženějším odvětvím doprava a skladování, kde na 10 tisíc aktivních obchodních společností připadlo 22,3 bankrotů a odvětví administrativy s 20,5 bankrotů. Naopak podílově nejméně společností zbankrotovalo v odvětví vzdělávání, zdravotní a sociální péče, kde šlo o 5,5 bankrotů na 10 tisíc subjektů.

Zvýšil se i počet bankrotů živnostníků ...

Celou tiskovou zprávu si můžete přečíst ZDE

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK

Ocenění Českých Podnikatelek stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Auditor

Logo - ECOVIS FACTA

Hlavní partner

Logo - Microsoft

Partneři

Logo - Auto Průhonice - autorizovaný dealer vozů Volvo
Logo - ATIRA CZ, spol. s r.o.
Logo - ASOCIACE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ A ŽIVNOSTNÍKŮ ČR
Logo - Barna Medical s.r.o.
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - ČSOB
Logo - Esthé – klinika plastické chirurgie
Logo - ETERNAL by Helena
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - EVOLVE
Logo - DANDELION
Logo - DOBRÁ TISKÁRNA
Logo - INCA COLLAGEN
Logo - IDC - FOOD, s.r.o.
Logo - IN-EKO TEAM s.r.o.
Logo - Kv.Řezáč, s.r.o.
Logo - OGILVY
Logo - Photodienst Brno
Logo - RUTEX CZ, s.r.o.
Logo - TALERS
Logo - VERE PRAGUE
Logo - ZÁMEK LOUČEŇ

Partneři slavnostního dne

Logo - Skanska Residential a.s.
Logo - ORLEN UNIPETROL
Logo - AGRA GROUP
Logo - SIKO KOUPELNY a.s.
Logo - SAXO, spol. s r.o.
Logo - Nadační fond Jany Zimové
Logo - TECHNOAQUA
Logo - MEDICAL PLUS, s.r.o.
Logo - BUSINESS KLUB UKRAJINA
Logo - KOLORKY
Logo - TROX Tech-Trade, s.r.o.
Logo - LUBRICANT s.r.o.
Logo - ASS TRUCK s.r.o.

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS

Mediální partner

Logo - AGE
Logo - Franchising.cz
Logo - TRADE NEWS
Logo - Inpublic Group
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - DENÍK
Logo - ČR PLUS
Logo - HORIZONT POINT
Logo - MADAM BUSINESS
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - BusinessInfo.cz