Loading...

Vnést do života lehkost

13.05.2021

Osobní a firemní koučku, malířku a facilitátorku Access Bars Petru Volenec Němečkovou nejvíce naplňuje, když klient díky ní znovu objevuje vášeň k životu a lásku k sobě samému. 

Věnujete se firemnímu a osobnostnímu rozvoji. Jak jste si k těmto tématům našla cestu?
Cesta si našla mne. V mém životě nastal okamžik, kdy jsem stála před volbou, zda se vydat korporátní cestou, nebo jít vstříc možnosti, která mi brnkla do nosu v podobě koučinkového výcviku. Tím jsem zároveň odstartovala životní dobrodružství coby OSVČ, kde vám nikdo nepřiděluje úkoly, neplánuje čas, zároveň ale ani nedává mzdu. Musíte vědět, co chcete, mít sami za sebe zodpovědnost. To samo o sobě zavání velkými osobnostními dovednostmi. A tak jsem začala pracovat sama na sobě a později začala předávat tyto zkušenosti dál. Nebyla to pro mě cesta úplně mimo obor. Lidská psychika tvořila náplň mého studia na střední i vysoké škole a moje maminka je psycholožka.

Co vás na práci s lidmi naplňuje nejvíce?
Baví mě lidem ukazovat možnosti. To, že změna je možná, když se pro ni člověk rozhodne. Že nikdy nemusíme být v roli oběti, pokud nechceme. Každý jsme někdy nahoře a někdy dole, to je křivka jménem život. Neučili nás, jak se dostávat z těch záporných hodnot do kladných. Naopak, učili nás, jak výhodné je často zůstávat dole a čekat, až nám někdo jiný dovolí, za dodržování spousty pravidel, podívat se na chvíli nahoru. Tak ten pocit, když klient se září v očích znovu objevuje vášeň k životu, lásku k sobě samému.

 

S jakými metodami pracujete? 
Moc ráda používám modalitu Access Bars, kdy klient na rozdíl od ostatních metod nemusí mluvit. Odcházejí nejen bloky psychické, uvolňuje se i tělo. Nebo naopak vedený rozhovor na bázi NLP a kvantové techniky.  Osvědčila se mi i systemika. Začínala jsem s EFT. Všechny tyto metody vnášejí do života větší lehkost. V neposlední řadě zahrnuji při konzultaci s klientem i práci s mandalou.

Lidé často mají špatné vzorce, které si nesou z rodiny, z předchozích vztahů, nebo zaměstnání. Co se vám v takových případech osvědčilo?
Jen upřesním, pokud mohu. Přesněji řečeno nemají špatné vzorce, ale již nefunkční. Lidská persona, stejně jako každá firma, je individualita. Tudíž funguje individuální přístup, nikoliv postup dle nějaké osnovy. Hodně dám na svoji intuici. Zapojuji laskavý přístup, zároveň přímost a jasnost. Čím více s klientem chodíme kolem horké kaše, tím déle celý proces trvá.

Dnešní doba je plná stresu. Jakým způsobem pracujete na zklidnění? Co pomáhá vám osobně?
Obvykle mi stačí někam odjet a poznávat. Nebo miluji saunu, kde totálně zrelaxuji. Sama často sáhnu po metodě Access Bars a nechám si „namasírovat hlavu“. Ráda chodím na procházky, tancuji, pustím si hudbu a jsem ve svém světě. Nebo maluji. Největším klíčem je ovšem dělat to, co vás baví. Tvořit. Být k sobě laskavý, dělat věci tak, jak nejlépe umíte a umět se ocenit i za nicnedělání.

Co považujete za úspěch?

 
To je těžká otázka. Obzvláště pro mě, coby pro ženu a člověka, který na sobě neustále pracuje. Ta laťka je totiž dost proměnlivá. Nicméně, za největší úspěch považuji to, když člověk dokáže být sám sebou a realizovat svá přání. Dnes to není již o dosahování konkrétních cílů. Protože pak si člověk stejně vždycky stanoví další, nový, vyšší, aby mohl žít dál. Ale o tom, aby jednou mohl říct, že opravdu měl odvahu jít a žít své sny.

Vytváříte mandaly, povězte nám svůj příběh spojený právě s nimi
Od malička ráda maluji. Vždy jsem ale měla problém vymyslet, co namalovat. U mandaly je skvělé to, že nikdy dopředu nevím, jak bude vypadat. Ruka si tvoří sama, já mohu pustit kontrolu, a jen si to užívám. To je jeden z důvodů, proč mě tak baví. Dovedla mne k nim, těžká životní situace a sice úmrtí mé babičky. To byla v mém životě naprosto kouzelná bytost. Když odešla, hledala jsem způsoby, jak se s tím vyrovnat. Objevila jsem duchovní cestu, školu, kde jsme se věnovali mnoha  technikám a mandala byla jednou z nich. A já u ní už zůstala. Dnes je to více než 13 let.

Vzpomenete si na svou první mandalu, která vám vznikla pod rukama?
Vybaví. Visí dodnes u mé maminky v kanceláři na zdi. Je černobílá, poseta spousty krystalů Swarovski a působí jako krajka.

Co je pro vás při tvorbě důležité?
Klid a příjemné duševní rozpoložení. Neumím tvořit, když jsem v napětí, nebo když mi není dobře. Je to takový ten stav flow. To prostě víte, jestli to frčí nebo ne.

Díky dlouhodobé spolupráci s Helas vznikla nádherná kolekce sedmi mandal. V čem je pro vás tento projekt unikátní?
Stále si pamatuji ten moment, kdy mne Helena oslovila. Pamatuji si to jako dnes. Říkala, počkej, jednou uděláme vernisáž s deseti mandalami. Tenkrát mi to přišlo nepředstavitelné. A dnes, když se k tomu číslu blížíme, o to více. Projekt je unikátní v propojení energií. Když mi Helena volá, jaký záměr by chtěla pro mandalu na další rok a já už o tom dávno přemýšlím. Panuje mezi námi vzájemná důvěra. Zároveň sleduji vývoj Helasu, který se v mandalách odráží.

Která z těchto mandal má pro vás osobní význam?
Každá. Jsem jejich součástí. Jako první mne ale napadne mandala, ve které se objevily prvky motýla coby symbolu ODVAHY. A motýl jí na své cestě musí mít nutnou dávku, aby prošel svojí transformací a proměnil se z obyčejné kukly v tak nádherné stvoření.

Malujete také energetické obrazy což je pro vás relativně nová oblast. . .
Ano. Přišla ke mně ale s o to větší vášní, rychlostí až naléhavostí. Byla to taková ta „náhoda“. Kdy se ráno probudíte a prostě víte, že něco musíte udělat. Kdy to nevymýšlíte, naplánujete. Jen víte, že to máte udělat. A tak jsem to udělala a již nepřestala. Staly se naprosto přirozenou součástí mého života.

Váš největší sen, meta, které byste chtěla dosáhnout?
Dnes je jich více. Jsou pracovní, kdy sním o výstavách a prodeji obrazů do celého světa. Koučinkové, kdy by mě bavilo dělat programy pro ženy, možná i pro muže, a mít možnost u toho cestovat. Je to příliš troufalé, když řeknu, že mě baví inspirovat ostatní? Osobní? Funkční rodina. Jednou určitě to, že si řeknu, že jsem prožila život naplno.

Co je pro vás v životě nejdůležitější?
Já. Láska. Rodina. Vztahy. Málokdy dokáži fungovat, když něco nefunguje. Seberealizace.

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK

Ocenění Českých Podnikatelek stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Auditor

Logo - ECOVIS FACTA

Hlavní partner

Logo - Microsoft

Partneři

Logo - Auto Průhonice - autorizovaný dealer vozů Volvo
Logo - ATIRA CZ, spol. s r.o.
Logo - ASOCIACE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ A ŽIVNOSTNÍKŮ ČR
Logo - Barna Medical s.r.o.
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - ČSOB
Logo - Esthé – klinika plastické chirurgie
Logo - ETERNAL by Helena
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - EVOLVE
Logo - DANDELION
Logo - DOBRÁ TISKÁRNA
Logo - INCA COLLAGEN
Logo - IDC - FOOD, s.r.o.
Logo - IN-EKO TEAM s.r.o.
Logo - Kv.Řezáč, s.r.o.
Logo - OGILVY
Logo - Photodienst Brno
Logo - RUTEX CZ, s.r.o.
Logo - TALERS
Logo - VERE PRAGUE
Logo - ZÁMEK LOUČEŇ

Partneři slavnostního dne

Logo - Skanska Residential a.s.
Logo - ORLEN UNIPETROL
Logo - AGRA GROUP
Logo - SIKO KOUPELNY a.s.
Logo - SAXO, spol. s r.o.
Logo - Nadační fond Jany Zimové
Logo - TECHNOAQUA
Logo - MEDICAL PLUS, s.r.o.
Logo - BUSINESS KLUB UKRAJINA
Logo - KOLORKY
Logo - TROX Tech-Trade, s.r.o.
Logo - LUBRICANT s.r.o.
Logo - ASS TRUCK s.r.o.

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS

Mediální partner

Logo - AGE
Logo - Franchising.cz
Logo - TRADE NEWS
Logo - Inpublic Group
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - DENÍK
Logo - ČR PLUS
Logo - HORIZONT POINT
Logo - MADAM BUSINESS
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - BusinessInfo.cz