Loading...

Zdraví z Beskyd

24.02.2023

Milan Bajgar v nádherném prostředí Čeladné již 23 let rozvíjí vize doktora Jana Maye, který zde založil v roce 1902 lázně. Lékařská a manažerská kariéra Milana Bajgara na Čeladné je plná mimořádných úspěchů a inovací, díky kterým se Rehabilitační centrum Čeladná dostalo na špičkovou profesionální úroveň a je místem kam se klienti vždy rádi vracejí.

Díky osobnímu setkání s panem doktorem Milanem Bajgarem, který je ředitelem Rehabilitačního centra Čeladná jsme měli unikátní možnost nahlédnout do všech lázeňských pavilónů a provozů s nimi spojenými, užívali si impozantní výhledy z prezidentského apartmá i sněhem pokrytý park s romantickou kapličkou, poetikomatem, jezírkem splněných přání i výbornou domácí kuchyni v místní restauraci.  Historické citlivě zrekonstruované budovy se tu přirozeně snoubí s novými stavbami a vše je doplněno cennými uměleckými díly, která jsou vkusně zakomponována do interiérů i parku, ale obdivovat je můžete také v místní galerii.

 

Co vás momentálně nejvíce zaměstnává? 
Stálé zlepšování. Na jaře budeme instalovat na střechy léčebných domů fotovoltaické panely. Před největší budovu rehabilitačního centra chceme umístit bronzovou plastiku „Pokora“ od Davida Moješčíka. Stále pracujeme na navyšování počtu jednolůžkových pokojů. Je to sice nákladné, ale každý, kdo někdy strávil nějaký čas ve zdravotnickém zařízení ví, jak je to příjemné být na pokoji sám. Máte čas na odpočinek, v klidu se vyspíte a nikdo vám nepouští celý den TV Šlágr. V léčebném domě Polárka jsme v těchto dnech pro naše pacienty připravili dalších 25 jednolůžkových pokojů.  

Jako první jste zavedli léčebnou metodu chladové terapie, věnujete se také terapii tmou. Jakou s nimi máte osobní zkušenost? 
V roce 2014 jsme začali s metodou celkové kryoterapie. Byli jsme dva roky jediní v Česku a měli opravdu hodně pacientů. Tomuto způsobu léčby jsme dali i jméno „Polarium“. Ve spolupráci s laboratořemi Univerzity Karlovy jsme prováděli výzkum a prokázali jsme, že při pobytu v Polariu náš organismus produkuje například zvýšená množství protizánětlivých hormonů a endorfinů, tzv. hormonů štěstí. Tělo si tedy samo produkuje látky, které my lékaři pacientům podáváme v medikamentech. Výborné výsledky jsme viděli u pacientů s obtížemi pohybového aparátu, u roztroušené sklerózy a dalších chorob. Byli jsme překvapeni velkým efektem léčby u pacientů nemocných s lupénkou nebo tinitem. Mně o efektu léčby přesvědčil první vstup do Polaria ve Wroclawi. Měl jsem zrovna těžký zánět šlach s otoky nereagujícími na léčbu. Po jediném vstupu do Polaria byl otok i bolest do rána dalšího dne pryč. Investovali jsme sedm milionů korun a zařízení koupili. Byl to šťastný krok. Stejně šťastnou volbou byla terapie tmou. Máme plno na několik let dopředu a letos bychom rádi dobudovali další prostory a nabídli pobyt lidem, kteří na týdenní pobyt ve tmě dlouho čekají. Tato metoda sází na produkci melatoninu ve tmě a na jeho účinky na lidský organismus. Nezbytnou podmínkou je ale každodenní návštěva klienta erudovaným psychologem a na míru připravený dietní program.

Co je pro vás nejdůležitější, když si vybíráte spolupracovníky do týmu? 
Vytvořit tým, kde si lidé naslouchají a jsou schopni vytvářet pro sebe navzájem, a především pro naše pacienty dobrou a přátelskou atmosféru, je velmi obtížné.  Je to ale úkol velmi důležitý. Pokud jsou lidé v práci spokojeni, naši pacienti to vnímají. Snažím se mít velký respekt ke svým kolegyním a kolegům a pozorně jim naslouchat. Protože „lidé vám to řeknou“ a mají často výborné nápady. Smysl pro humor, metoda win- win a důraz na silné stránky mých spolupracovníků je naše snaha a cíl. 

Jaký byl nejtěžší moment vaší kariéry na Čeladné?
Nejspíš období, kdy jsme dostavěli pavilon Dr. Storch s novým provozem rehabilitace a do toho přišel COVID. A my měli v té době úvěr 130 milionů korun. To jsem byl asi nejzoufalejší za celou svou éru tady, ale nakonec to dopadlo velmi dobře.  Při covidu jsme měli štěstí, že máme pavilonový způsob léčby a mohli jsme jednotlivá pracoviště izolovat. Naučili jsme se postupně s covidem žít, testovali hned po příjezdu a pak opakovaně. Hlavní bylo udržet tým stále motivovaný. Tým se vám v takové situaci nesmí zhroutit. V krizích se hlavně ukáže, kdo ze zaměstnanců je zaměstnanec s velkým Z.  Občas mě zklamali lidé, u kterých jsem to nečekal a jiní naopak příjemně překvapili.  Krizí za těch více než 20 let byla celá řada. Krize, pokud máte výdrž a trochu štěstí, vás přiměje k tomu, abyste realizovali změny a plány, o kterých víte, že jsou správné. Ale jejich realizace se vám zdá příliš odvážná a nebezpečná. A krize vám ta těžká rozhodnutí usnadní. Řádně vám zafouká do plachet. A vy to musíte zvládnout, protože jde třeba o existenci zařízení, existenci vašeho projektu.

 

Na co jste v Beskydském rehabilitačním centru nejvíce pyšní? V čem jste výjimeční?
Za těch 23 let, co existujeme, se nám podařilo vybudovat v Čeladné úspěšné rehabilitační centrum, kde se léčí pacienti z celého Česka. Když mně náš klient řekne, byl jsme tady před 5 lety a nemohu uvěřit, co jste za ten čas vybudovali a zlepšili, to mě vždy potěší. Ale především se nám podařilo vytvořit tým kolegyň a kolegů, kteří každý na svém místě odvádí dobrou práci. A naši pacienti to vnímají a oceňují. V rehabilitačním centru Čeladná se velmi dobře propojilo místo výjimečné Čeladné v kouzelném prostředí Beskyd s lázeňským parkem, s výbornou architekturou léčebných domů, s uměleckými předměty v parku a našich galeriích a vynikající práce mých kolegyň a kolegů. 

Jaké novinky chystáte pro své klienty? 
Stále zlepšujeme přístrojové vybavení a servis pro pacienty. Ale nejdůležitější je ono navyšování počtu jednolůžkových pokojů. I vynikající výkon při řešení onemocnění může být ohrožen, pokud nemáte dost času k odpočinku, k relaxaci a kvalitní spánek. To asi potvrdí mnohý z těch, kteří strávili nějaký čas ve dvoulůžkovém, nebo nedej bože trojlůžkovém pokoji některých zdravotnických zařízení.

Co považujete za největší úspěch své profesní dráhy na Čeladné? 
Je to příběh ošklivého káčátka, co se proměnilo v krásné stvoření. Na začátku byla malá regionální nemocnice, velmi zanedbaná. Dnes kvalitní rehabilitační centrum. K tomuto tvrzení mě vede i řada ocenění, která jsme obdrželi. Vybudovali jsme velmi dobrý tým, který je odolný i v těchto těžkých časech. Mým kolegyním a kolegům často říkám, snažme se a chovejme se tak, abychom se do práce mohli těšit.     

www.rcceladna.cz

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK

Ocenění Českých Podnikatelek stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Auditor

Logo - ECOVIS FACTA

Hlavní partner

Logo - DATACLUE S.R.O.
Logo - Microsoft

Partneři

Logo - Auto Průhonice - autorizovaný dealer vozů Volvo
Logo - ATIRA CZ, spol. s r.o.
Logo - ASOCIACE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ A ŽIVNOSTNÍKŮ ČR
Logo - Barna Medical s.r.o.
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - ČSOB
Logo - Esthé – klinika plastické chirurgie
Logo - ETERNAL by Helena
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - EVOLVE
Logo - DANDELION
Logo - DOBRÁ TISKÁRNA
Logo - INCA COLLAGEN
Logo - IDC - FOOD, s.r.o.
Logo - IN-EKO TEAM s.r.o.
Logo - Kv.Řezáč, s.r.o.
Logo - OGILVY
Logo - Photodienst Brno
Logo - RUTEX CZ, s.r.o.
Logo - TALERS
Logo - VERE PRAGUE
Logo - ZÁMEK LOUČEŇ

Partneři slavnostního dne

Logo - Skanska Residential a.s.
Logo - ORLEN UNIPETROL
Logo - AGRA GROUP
Logo - SIKO KOUPELNY a.s.
Logo - SAXO, spol. s r.o.
Logo - Nadační fond Jany Zimové
Logo - TECHNOAQUA
Logo - MEDICAL PLUS, s.r.o.
Logo - BUSINESS KLUB UKRAJINA
Logo - KOLORKY
Logo - TROX Tech-Trade, s.r.o.
Logo - LUBRICANT s.r.o.
Logo - ASS TRUCK s.r.o.

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS

Mediální partner

Logo - AGE
Logo - Franchising.cz
Logo - TRADE NEWS
Logo - Inpublic Group
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - DENÍK
Logo - ČR PLUS
Logo - HORIZONT POINT
Logo - MADAM BUSINESS
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - BusinessInfo.cz