Loading...

ŽIVOT, BYDLENÍ A STAVBY V SOULADU S PŘÍRODOU

20.05.2022

Hana Poláčková dokáže pomocí stavební biologie, Feng Shui a zdravého selského rozumu přinést do vašeho domova či firmy harmonii. Její podnikání je pro ni posláním, inspiruje své okolí a díky své pokoře, laskavosti a dobré intuici pomáhá ostatním žít lepší život.  

Váš obor STAVEBNÍ BIOLOGIE je velmi zajímavá oblast, která nás přibližuje přírodě. Povězte nám, jak jste se k němu dostala?
Stavební biologie byla součástí České školy Feng Shui, kterou jsem absolvovala. Od mládí stále něco tvořím, a to mě baví nejvíce. Najdu místo, které je v zoufalém a zanedbaném stavu a udělám z něho něco krásného. Odměnou mi pak je pochvala a obdiv lidí, kteří toto místo znali v původním stavu. Stavební biologie je velkým přínosem pro moji tvůrčí práci. Peníze jsem vždy uměla vydělat, jsem rozený obchodník a maminka o mě říká, že na co sáhnu to se mi daří, i když začínám vždy od nuly. I podnikat jsem začínala po revoluci na ulici. Do několika let jsem měla velkou úspěšnou firmu a 45 zaměstnanců. V roce 2006 jsem se rozhodla firmu prodat a vše transformovat a investovat do velkého a neudržovaného domu na náměstí v Litoměřicích kde podnikám dodnes. Má práce je nyní mnohem lehčí a svobodnější. Dům je krásný, opravený a úspěšný.

V čem vidíte největší přínos svého podnikání pro společnost?
Domnívám se, že jsem inspirativním člověkem a jdu ostatním příkladem.  Snažím se vše, co dělám dělat pořádně, tak abych do toho dala maximum. Tam kde zasáhnu, se lidé většinou cítí dobře. O tom že podnikám dlouho a platím daně je asi zbytečné mluvit. Dobře bylo vidět, jak působím na lidi, když jsem krátce po revoluci v jednom městě nechala udělat na dům krásnou fasádu, nová vrata, dala muškáty do oken a v krátké době své domy opravili a vyzdobili i ostatní.  Celá ulice byla pak opravdu krásná. 

   

Pracujete s designem prostoru na základě Feng Shui jež vychází z dlouhé zkušenosti pozorování přírodních zákonitostí. Co je základem této filozofie a jakými principy se řídí?
Feng Shui je starověké čínské umění způsobu ovládání a následování přirozených sil panujících v přírodě. Feng Shui je o tom, dát energii do pohybu, energii přirozenou. Harmonizací této energie, se zlepší lidem životní situace, zdraví a mezilidské vztahy. Feng Shui napomáhá tomu, aby se lidé v daném místě cítili dobře. U nás by to asi bylo něco, jako zdravý selský rozum, zkušenosti, které si lidé předávají z generace na generaci.

Mezi vaše realizace patří KAFE DOMA, první certifikovaná Feng Shui kavárna u nás. Hodně se o ní mluví, je v ní stále plno a hosté odcházejí spokojeni a příjemně naladěni. Co je na ní tolik výjimečného? 
Kafe doma je naše nejlepší veřejná realizace a je zde použito Feng Shui i stavební biologie na 100%.   Tento prostor je vytvořen s láskou a udělala jsem i krásnou zahradu, která je součástí tohoto prostoru. Je to místo spočinutí v centru Litoměřic uvnitř vnitrobloku a řekla bych, že má opravdu silné genius loci. Také má kamarádka, která kavárnu provozuje je velmi šikovná a svou práci dělá dobře, vaří se zde vegetariánsky a chutná tu všem. Máme v celém domě velmi přátelské vztahy a je zde dobrá energie-lidé to cítí z prostoru i z jídla.

 

Před několika lety jste koupila a velmi nákladným způsobem podle principů STAVEBNÍ BIOLOGIE a FENG-ŠUEJ zrekonstruovala dům na náměstí na jehož pozemku se nachází i památná stoletá lípa. Původně dokonce mělo dojít k jejímu pokácení. Jakým způsobem se vám situaci podařilo zvrátit? 
Pozemek pod ní jsem koupila i když v té době jsem neměla moc peněz a lípu jsme citlivě ošetřili a zmladili tak, aby sousedé byli spokojeni. Od té doby už na nás nebyl vyvíjen tlak k pokácen

  

Energie stromů velmi výrazně utváří veřejný prostor. Uvědomují si tuto skutečnost lidé běžně, nebo je potřeba edukovat a dávat jim tyto věci do širších souvislostí? 
Bohužel, většina lidí si to neuvědomuje, chovají se necitlivě k rostlinám - stále musím vychovávat děti, které běhají po záhonech, trhají rostliny, zabíjí broučky a rodiče dělají, že to nevidí - to je asi největší problém se kterým se potýkáme - lhostejnot. Rodiče si chtějí chtějí odpočinout a děti neřeší a nevychovávají je k tomu, jak se mají chovat v kavárně. Samozřejmě se to v posledních letech již hodně zlepšilo, ale je skutečně potřeba stále edukovat!

Nově jste zasadila lípu také ve svém čerstvě dokončeném domě. Proč zrovna tento národní strom? Patří mezi vaše oblíbené? 
Inspirovala jsem se v dámském klubu Helas, který pořádal nádhernou akci na zámku Loučeň. Společně jsme tam sázeli lípu a bylo to krásné!  Lípu vnímám jako symbol naší země. Je to úžasný  strom, který má listy do srdíčka a jeho květy jsou vynikající potravou pro včely. Lipový med je pak pro nás lidi zdravý a úžasně chutný. Takže to, co zasadíš to sklidíš- je to i mé životní motto. Ano mám ráda všechny stromy, ale lípa patří mezi nejoblíbenější. 

   

Pokud se rozhodnu svou nemovitost pojmout podle zásad STAVEBNÍ BIOLOGIE, případně Feng Shui a budu chtít využít vašich služeb. Na co se mám připravit? Jak takový proces probíhá? 
V první řadě je potřeba připravit půdorysy Vašeho domu, přijedu a poslechnu si co Vás trápí a co byste chtěli zlepšit a nacítím si místo. Vezmu kompas a pak pracuji. To je již velké téma. Snažím se malými věcmi vyřešit velké problémy. 

S jakými materiály nejčastěji pracujete? 
S čistě přírodními. Mezi oblíbené patří hlavně dřevo a kámen, ale často využívám také keramiku, pálené cihly, sklo, kov a vše ladím do přírodních barev. 

Co pro vás osobně v bydlení hraje nejdůležitější roli? 
Člověk a jeho klidný spánek, jeho správný směr hlavy, umístění postele, odrušení geopatogenních zón.

Které své realizace považujete za nejzdařilejší? 
Náš nový dům „Šťastný hrad“ - postavený podle principů stavební biologie a Feng Shui a samozřejmě "Kafe doma“ - to mě kontroloval a vedl můj učitel stavební biologie, byla to společná kreativní práce, kde cítím, že jsem do toho dala opravdu všechno a použila maximálně co mě škola a život naučil. Otevřít kavárnu na tomto místě, bylo mým snem od začátku, ale vytvořit jí v tomto stylu, byla životní cesta.

  

Daří se vám v pracovním životě, ale i v soukromí udržovat rovnováhu a radost. Kdo vám v tom pomáhá? 
Mám skvělé zázemí ve svém partnerovi. Již 22 let jsme spolu a já říkám, že to je můj muž i když jsme se nevzali. Je mou velkou oporou, bez které bych to všechno také nedokázala. Doplňuje mne a jsme jeden tým. Poznali jsem se sice v době, kdy už jsem měla za sebou hodně podnikatelských úspěchů, ale ta transformace firmy do nynější ideální podoby by bez něj nebyla a jsem za to opravdu vděčná.

 

Na jakých principech je založena vaše osobní filozofie? 
Mám víru v Boha, často děkuji za to, jaký mám krásný život a často vysílám prosby o pomoc a to hlavně, když je mi těžko. Domnívám se, že bez pomoci shora bych nedokázala to co jsem dokázala a nebylo to doopravdy často lehké. Pokud se podívám za sebe je toho tolik, že sama nechápu, jak jsme vše mohli stihnout. Nejsem ale součástí žádné církve, moje víra v Boha je čistě osobní záležitost.

Jaké plány máte do budoucna a co chystáte za novinky? 
Neplánuji, nechávám vše plynout. Je nyní taková doba, že něco naplánujete a druhý den je vše jinak. Nemá smysl plánovat. Dělám věci spontánně. 

Čemu v životě a podnikání přikládáte největší význam?
Lásce, pokoře a laskavosti a také své intuici.

 

Další články

OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK

Ocenění Českých Podnikatelek stojí na Vaší straně. Vnímáme Vaše potřeby, hledáme řešení a poskytujeme informace a inspiraci.

Auditor

Logo - ECOVIS FACTA

Hlavní partner

Logo - DATACLUE S.R.O.
Logo - Microsoft

Partneři

Logo - Auto Průhonice - autorizovaný dealer vozů Volvo
Logo - ATIRA CZ, spol. s r.o.
Logo - ASOCIACE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ A ŽIVNOSTNÍKŮ ČR
Logo - Barna Medical s.r.o.
Logo - BEWIT
Logo - ČESKÁ MINCOVNA
Logo - ČSOB
Logo - Esthé – klinika plastické chirurgie
Logo - ETERNAL by Helena
Logo - ETERNAL ESSENCE - HARMONY HEALTH & SOUL
Logo - EVOLVE
Logo - DANDELION
Logo - DOBRÁ TISKÁRNA
Logo - INCA COLLAGEN
Logo - IDC - FOOD, s.r.o.
Logo - IN-EKO TEAM s.r.o.
Logo - Kv.Řezáč, s.r.o.
Logo - OGILVY
Logo - Photodienst Brno
Logo - RUTEX CZ, s.r.o.
Logo - TALERS
Logo - VERE PRAGUE
Logo - ZÁMEK LOUČEŇ

Partneři slavnostního dne

Logo - Skanska Residential a.s.
Logo - ORLEN UNIPETROL
Logo - AGRA GROUP
Logo - SIKO KOUPELNY a.s.
Logo - SAXO, spol. s r.o.
Logo - Nadační fond Jany Zimové
Logo - TECHNOAQUA
Logo - MEDICAL PLUS, s.r.o.
Logo - BUSINESS KLUB UKRAJINA
Logo - KOLORKY
Logo - TROX Tech-Trade, s.r.o.
Logo - LUBRICANT s.r.o.
Logo - ASS TRUCK s.r.o.

Dodavatelé

Logo - Dermacol
Logo - VINAŘSTVÍ MALÁNÍK – OSIČKA s.r.o.
Logo - BELLES FLEURS
Logo - BERGL DIAMONDS
Logo - JAPONSKÁ RÝŽE
Logo - MY JAPAN
Logo - SMART WALLS

Mediální partner

Logo - AGE
Logo - Franchising.cz
Logo - TRADE NEWS
Logo - Inpublic Group
Logo - EPRAVO.CZ
Logo - DENÍK
Logo - ČR PLUS
Logo - HORIZONT POINT
Logo - MADAM BUSINESS
Logo - BRANDS & STORIES
Logo - BusinessInfo.cz